vapaaehtoista kehitysyhteistyötä ja virkistävää yhteistoimintaa
We wish kindly that you manage to follow our work in Zambia just following papers that are written in Finnish. Nowadays it is so easy to translate texts and unfortunately we have no staff to do that kind of work. Thank you!
Videota ei löydy
6. Marras, 2015
OPPILAIDEN MATKAKERTOMUKSET - PÄIVITETTY 17.6.2016
TORSTAI 8.10.2015. LÄHTÖPÄIVÄ.
Matkamme alkoi Tapanin pihasta klo 2.00. Ajoimme Helsinki-Vantaan lentokentälle, jossa joukkoomme liittyi vielä Fanny ja Santeri.
Matkamme reitti oli seuraava: Helsinki - Frankfurt - Madrid - Dakar. Välilaskuja oli siis kaksi ja niiden aikana kävimme syömässä, shoppailemassa ja kuluttamassa aikaa. Lennot sujuivat hyvin, mutta itse en ainakaan saanut nukuttua melkein yhtään.
Kun vihdoin raskaan lentomatkan jälkeen saavuimme Dakarin lentokentälle, meidät ohjattiin bussiin, joka vei meidät suureen rakennukseen odottamaan maahanpääsyä. Vaikka rakennuksessa ilmastointi olikin, ahtaassa tilassa kuumuus oli käsittämätön. Hetken jouduimme odottamaan, mutta itse passien tarkastus sujui erittäin nopeasti. Tilannetta hieman hankaloitti se, ette itselläni ainakaan ei ranskan kieli ollut kovin hyvin hallussa. Laukut saimme melko vaivattomasti.
Jo lentokentällä huomasimme, kuinka kuumuus vaikuttaa: joukossamme alettiin kärsimään nestehukasta. Yritimme hoitaa tilannetta parhaamme mukaan, vaikka vesivarastomme olivatkin vähäiset. Ulos astuessamme huomasimme, kuinka erilainen maa Senegal on koti-Suomeen verrattuna. Paljon kovia ääniä, ihmisiä joka puolella, saasteitten täyttämä sekä kuuma ja kostea ilma. Ihmisiä kaikkialla: kerjäämässä, myymässä, puhumassa, juoksemassa. Kiireisiä ihmisiä joka puolella. Useimmat eivät olleet kuitenkaan niin kiireisiä, etteivät voineet hetkeksi jäädä ihmettelemään vaaleita turisteja.
Ahtauduimme laukkujemme kanssa autoon, joka oli joskus ollut valkoinen. Kuumuus ja kosteus olivat sanoinkuvaamatonta. Autossa ei tietenkään ollut toimivaa ilmasointia, joten matkustimme ikkunat auki.
Kun lähdimme liikkeelle, tajusimme että Senegalin liikennettä voi kuvata vain yhdellä sanaparilla: hallittu kaaos. Liikenteen seassa liikkui autojen seassa myös kaupustelijat, kerjurit, tavallinen kansa sekä eläimiä. Useimmat tiet olivat hiekkaa, ja reittivalinnatkin olivat omaperäisiä. Pölyinen ilma tunkeutui hengitysteihin.
Automatka herätti paljon ajatuksia. Pohdimme Senegalin rikollisuuden ja korruption määrää, köyhän väen määrää, sitä miten tälläiset elinolot vaikuttavat ihmisten terveyteen, sekä sitä miten elinolot vaikuttavat luontoon. Kummastelimme myös outoa maisemaa, jossa omituisinta oli se, että keskellä köyhiä, rappeutuneita alueita oli kiiltäviä, kalliiden ja tunnetuiden brändien mainoksia. Näimme lapsen, joka käpertyi betoniseinää vasten nukkumaan. Asiat eivät kaikilla
täällä taida olla kovin hyvin.
Vihdoin pitkän automatkan jälkeen pääsimme perille majapaikkaamme. Valkoinen kaksikerroksinen betonitalo moskeijan vieressä.
Ja niin saavuimme kohteeseemme. Väsyneinä, janoisina, hikisinä, keuhkot täynnä pölyä, mutta siitä huolimatta erittäin onnellisina.
Näin jälkeenpäin ajatellen näytimme varmaan aika hassuilta: hihkuimme kuin hullut päästessämme ilmastoituun huoneeseen, jossa oli jopa oma vessa ja suihku. Illalla olimme sen verran väsyneitä matkan jäljiltä, ettemme edes jaksaneet syödä.
PERJANTAI. 9.10
Kun heräsin aamulla, oli aika vaikea uskoa että olisimme Afrikassa: huone oli ihanan viileä, ja lämpötila oli melkein kuin Suomessa. Totuus kuitenkin iski päin naamaa kun avasin huoneen oven: lämpötila sisällä oli sama kuin ulkona, eli noin 30 astetta.
Aamupala oli aika länsimaalaisen tyylinen: patonkia, croissantteja, kahvia, mehua. Tyypillinen “hotelliaamupala” ei niin tyypillisellä paikalla: söimme nimittäin valkoisella betonisella katolla/parvekkeella.
Teimme päätöksen, että lähdemme tänään tutustumaan Dakarin keskustaan. Taksit tulivatkin tuossa tuokiossa.
Ajoimme keskustaan. Tapanin luetellessa nähtävyyksiä otimme kuvia kaikesta mikä tuli vastaan. Liikenne oli hieman vähemmän kaaosta kuin eilen illalla: saattoi johtua myös siitä että olimme jo ajotyyliin hieman tottuneet.
Keskustaan pysäköityämme joukkoomme liittyi paikallinen mies, joka kertoi olevansa uusi ystävämme. Mikäs siinä. Mies lähti kanssamme Vapaudenaukiolle. Aukio oli hieno, mutta siellä olevassa suihkulähteessä ei ollut vettä.(???) Kävimme myös vaihtamassa rahaa, jonka jälkeen kiertelimme ympäriinsä ostelemassa kaikenlaista. Paikalliset yrittivät sinnikkäästi myydä meille vaikka mitä. Oli vaikea sanoa ei niin kauppiaille kuin pienille lapsille, jotka kerjäsivät.
Meille alkoi tulla pikkuhiljaa nälkä, mutta uusi ystävämme lupasi viedä meidät hyvään paikkaan syömään. Seurasimme kuuliaisesti miestä, ja hetken päästä saavuimmekin upean ja vartioidun rakennuksen eteen. Vartijat eivät meinanneet päästää meitä sisään, syynä Santerin lyhyet shortsit. He kuulemma luulivat että olemme menossa pyhälle/arvostetulle paikalle, jonne ei tietenkään liian lyhyissä vaatteissa saanut mennä. Mies kertoi että aiomme vain oikaista tätä
kautta, joten ongelma saatiin nopeasti selvitettyä ja pääsimme syömään. Ruoka oli hyvää, ja paikalliset limsapullot olivat suoraan 90-luvulta.
Ruuan syötyämme totesimme, että olisi aika palata takaisin. Laskeuduimme tien viereen odottamaan taksia. Taksia odotellessa otimme kuvia uuden ystävämme kanssa.
Kun pääsimme taksiin, seurassamme ollut paikallinen työnsi kätensä ikkunasta sisään ja kysyi “Do you have anything for me? Money?” Huoh. “uusi ystävämme” halusi meiltä vain rahaa. Hieman rahaa saatuaan mies poistui nopeasti paikalta. Tilanne pisti miettimään, kuinka paljon paikalliset joutuvat tekemään töitä pienen rahan eteen. Ja kuinka paljon kyseisellä rahalla saakaan? Hinnat täällä eivät nimittäin olleet päätähuimaavia. Tai ainakaan ne eivät olleet meidän mielestämme suuria. Ehkä juuri sen takia vaaleat turistit ovat niin “suosittuja” täällä. Me olemme useimpien silmissä vain helppoa rahaa. Ja he taitavat olla oikeassa. Tälläisessä vieraassa kulttuurissa oli vaikea tietää, mistä pitää maksaa ja mistä ei.
Takaisintultuamme päätimme lähteä rannalle rakentamaan hiekkalinnaa ja uimaan. Vesi oli sameaa: kaupungin likavedet laskivat mereen enemmän tai vähemmän puhdistettuina. Hiekkalinnaa rakentaessa saimme nopeasti porukkaa ympärillemme: monet lapset halusivat tulla auttamaan rakennusprojektimme kanssa. Oli upeaa huomata, kuinka rentoja ja ulospäin suuntautneita paikalliset olivat, ja kuinka homma edistyi kielimuurista huolimatta. Hiekkalinnaa emme koskaan valmiiksi asti saaneet, mutta hauskaa kyllä oli.
Illalla pelasimme jalkapalloa paikallisten kanssa. Yhtäkkiä kesken pelin kuului outoa ääntä: viereisestä moskeijasta kuului rukouskutsu, joka maallikon korvaan kuulosti suunnilleen “oh brother”- tyylisen mantran hokemiselta. Rukouskutsu ei millään meinannut loppua, ja kun se loppui, menimme illalliselle, jonka aikana se alkoi uudestaan.
Raskaan mutta silmiä avaavan päivän päätteeksi päässämme loisti ajatus: “Me ollaan Afrikassa, eikä tää oo ihan sitä mitä luultiin”
Milla Pesonen
Matkakertomus
Päivät 10. ja 11. lokakuuta.
Lauantai 10.10
Söimme aamulla normaalin tapaamme aamupalan, joka koostui taas vaihteeksi patongista ja marmeladista. Aamupala oli hyvä joka aamu, mutta marmeladin ympärillä pörräävät kärpäset olivat erittäin ärsyttäviä ja äänekkäitä. Aamupalan jälkeen valmistauduimme lähtöön suolajärvelle, jonka nimi oli Lac Rose tai Lake Retba riippuen mitä kieltä haluaa käyttää. Ajomatka sinne oli pitkä, varmaankin noin tunnin. Lähes kaikki autot joita näin Senegalissa, olivat ikivanhoja rämiä. Meidän taksimme eivät olleet poikkeuksia. Kuljimme kahdella taksilla. Juuri sen taksin missä minä istuin, kuljettaja oli aivan hukassa ja joutui vain seuraamaan edellä menevää toista taksia. Ja kun kuljettaja kerran hukkasi toisen taksin, ajoimme tien sivuun ja siirryimme käyttämään puhelintukea.
Viimeinkin pienen säädön jälkeen saavuimme suolajärvelle. Se oli pienempi eikä niin pinkki kuin olin odottanut, mutta se oli silti ihmeellinen. Heti kun pääsimme pois takseistamme, päätimme juoda jotakin jääkylmää. Sen jälkeen rehtorimme antoi meille luvan mennä uimaan, mutta vain 10 minuutiksi. 10 minuuttia oli kai jonkinlainen lääketieteellinen suositus. Uiminen suolajärvessä oli täysin omalaatuinen kokemus. Se ei itse asiassa edes ollut uimista, vaan lähinnä kelluimme veden pinnassa. 10 minuuttia loppui kuitenkin aivan liian pian ja oli aika nousta vedestä.
Tämän jälkeen lähdimme pienelle ”safarille”, jossa meille näytettiin suolakasoja, läheistä kylää ja Atlantin rantoja. Suolaa oli aivan käsittämätön määrä rannalla, monissa suurissa keoissa. Näimme myös monia suolankaivajia, mutta heistä ei oppaan mukaan saanut ottaa kuvia. Sen sijaan ihastelimme veneitä ja suolankaivuuvälineitä. Suola siis kaivettiin käsin apuvälineiden avustuksella järven pohjasta. Kaivajat olivat järvessä kolme tuntia kerrallaan.
Tästä jatkoimme matkaamme pienen kylän läpi dyyneille, jossa kuskimme hieman innostui pompauttamaan autoa irti ilmasta dyynien harjalla. Pian saavuimmekin Atlantin rannalle, joka oli aivan puhdas. Siellä ei näkynyt roskaakaan. Saimme uida varmaankin tunnin meressä suurien aaltojen seurana, mutta sen jälkeen oli aika jatkaa matkaa takaisin järvelle. Järven rannassa kävimme syömässä eräässä ravintolassa. Ruoka oli maan tapaan erittäin hyvää.
Kun tulimme takaisin merenrantavillallemme, päätin lähteä rannalle muiden nuorten kanssa rakentamaan hiekkalinnoja. Illan hämärtyessä kävelimme takaisin villalle ja söimme illallista kattoterassilla. Iltaisin me pelasimme aina monta tuntia korttia ennen kuin menimme nukkumaan.
Sunnuntai 11.10
Lauantai oli melko aktiivinen päivä, joten päätimme pitää sunnuntaina lepopäivän ja matkustaa pääkaupungista Dakarista läheiseen (jos noin kahden tunnin automatka on läheinen) lomakaupunkiin, M’Bouriin. M’Bourista löytyisi loppuloman ajaksi hotelli. Kun saavuimme iltapäivällä hotellilla, lepäsimme loppupäivän ja tutustuimme paikalliseen rantaan. Olimme huonekaverini kanssa järkeviä ja pidimme ilmastointia koko ajan 16 asteessa. Siispä vilustuin. Afrikassa. Söimme hotellilla kanasalaatit ryhmämme kanssa. Ne olivat halpoja ja melko maukkaita. Tavalliseen tapaamme pelasimme korttia illalla.
14.10.2015
Heräsimme aamulla varhain ja menimme 8.00 aamupalalle. Aamupalalla oli patonkia hillolla, voilla sekä juustolla ja mehua, vettä tai kaakaota. kun aamupala oli syöty, siirryttiin pakkaamaan.
Hyppäsimme pieneen valkoiseen (ei enää ihan niin valkoiseen) bussiin joka kuljetti meidät satamaan. Matkalla näimme paljon hevoskärryjä, tupaten täynnä olevia busseja ja paljon roskia teiden vieressä ja matka sujui ihan mukavasti.
Bussissa ei tietenkään ollut ilmastointia, joten ikkunat oli pidettävä auki. Kyllähän siinä hiukset menivät aivan rastoille. Kun pääsimme satamaan, lauttakyytiä ei tarvinnut pitkään odotella. Lautassa ei ollut kaikille pelastusliivejä, joten jotkut kulkivat ilman. Lautalla kanssamme oli myös autoja. Kyydin päätyttyä jäimme odottelemaan, että veneemme kylään saapui. Sinä aikana jotkut meistä lähtivät metsästämään apteekkia, mutta paikallisesta apteekista ei saanutkaan aurinkorasvaa tai käsidesiä.
Lopulta vene saapui ja maykasimme tiheiden mangtovemetsien ja hiekkarantojen ohi. Lopulta saavuimme kylään ja kaikki kylän asukkaat olivat tulleet odottamaan meitä laiturille. Siitä meidät ohjattiin juhlapaikalle ja tummutus ja laulu alkoivat. Sen jälkeen pidettiin puheita joiden lomassa rehtorimmekin sai lahjaksi senegalilaisen kalastusveneen pienoismallin sekä julkistettiin uudelle koululle nimi.
Tämän jälkeen jaoimme karkkia kylän lapsille (ja joillekin aikuisille) erityisesti pojille ja sen jälkeen kiertelimme kylää sitä mukaa kun paikalliset sitä meille esittelivät. Sen jälkeen oli syönnin aika ja tarjolla oli couscousia, kalaa, katkarapuja, kananmunia. Lopuksi saavuimme veneelle josta paluumatka alkoi melkein samanlaisena. Hotellilla pulahdimme vielä uimaan ja siitä menimme iltapalalle. Mielestäni tuo päivä oli oikein mukava ja opettavainen.
Fanny Kalliokulju
19. Loka, 2015
TAKAISIN KOTIIN - BACK HOME
Kaikki matkalle lähteneet saapuivat onnellisesti kotiin. Osa kuitenkin rajun lämpötilamuutoksen takia saada jonkinlaisia vilustumisoireita. Tekstitäydenneyksiä ei toistaiseksi onnistuta tekemään, sillä töitä on nyt niin paljon.
Everybody came back in pretty good condition. Change of climate cause anyway caused little symptoms of flue to everybody.
15. Loka, 2015
MINISTERI KUTSUI TAPAAMISEEN VIIME HETKELLÄ- MINISTER THIAM WANTS TO MEET OUR GROUP IN DAKAR
Suomen aikaa illalla klo 22 saimme vahvistuksen sille, että ministeri Serigne Mbaye Thiam ottaa mielellään ryhmämme vastaan huomenna perjantaina klo 12 jälkeen Opetusministeriössä. Tapaamisessa on tarkoitus keskustella koulumme kaltaisen globaalikasvatustoiminnan merkityksestä kehittyvien maiden kansansivistystyön osana.
Late in the evening today the Thursday 15th of Oct we heard that the Minister of Education Mr Serigne Mbaye Thiam would like to meet our group tomorrow Friday the 16th at the Ministry. We should have a short discussion about the way of global education we are doing it at our school at Vesilahden yläaste.
Oppilaat saivat yöksi pohdittavakseen toimintaamme. Matkalla on mukana oppilaita, joiden sukulaiset ovat käyneet tässä kohteessa. Valitettavasti heillä ei ole ollut keskenään mitään puhetta kokemuksista. Edellisen ja tämänkertaisen ryhmän välillä on suuri ero sinä, miten he pyrkivät lähestymään ympäröivää yhteiskuntaa.
14. Loka, 2015
GRAZIA MARIAN OMISTAJA HALUAA MUKAAN AUTTAMAAN
Saimme kuulla tänään miellyttävän uutisen, kun hotellin omistajamme kertoi, että haluaisi päästä mukaan tähän hänen mielestään ainutlaatuiseen yksityishenkilöiden toteuttamaan auttamistyöhön lasten ja nuorten hyväksi maailmassa.
Rouva avioitui aikanaan italialaisen miehen kanssa ja työskenteli aktiivivuotena Italiassa. Nyt hän palannut takaisin kotimaahansa ja pyörittää pientä 15 huoneen hotelliaan Senegalissa. Katsotaan, mitä tämän yhteistyön kautta saamme aikaiseksi. Ainakin hänellä on monipuolinen verkosto Italiaan. Nytkin hotellissa oli hänen lastensa italialaisia kavereita harjoittelemassa ja auttamassa hotellilla.
Yhteystiedot
www.hotelgraziamaria.com
tel. -
-
00221 33 957 0869.
Koulumme toinen kehitysyhteistyökohde sijaitsee Senegalissa. Ensimmäisen kerran kävimme täällä syyskuussa 2012 ja isommalla ryhmällä lokakuussa 2014. Tällä kolmannella kerralla olemme paikalla koulumme oppilaiden ja heidän ystäviensä rahoittaman yläkoulun vihkiäisjuhlassa.
Harvoin on ollut yhtä väsynyt kuin ennen tälle matkalle lähtöä. Saksan matkan aikainen vilustuminen painaa vielä päälle ja kaiken maailman asioita pyörii tällä kertaa ehkä liikaa päässä. Nytkin perjantaiaamuna klo 8.03 dakarilaisen majapaikkamme ylimmän kerroksen terassilla pohtii, mitä ihmeen järkeä tässä on koittaa joitain merkintöjä matkasta laittaa ylös. Tämänkin matkan osalta kehotin tai käskin oppilaita lukemaan edellisen matkan kuvauksen, mutta pääasiallisesti sivua oli vain silmäilty, sisäistetty ei juuri mitään. Näistäkin matkalaisista siis kaikki ovat kuin ensikertalaisia ja jokaisen asian kohdalla voi aloittaa “here god”-taivastelun uudestaan. Ihan sama, tavoistaan kun ei pääse helpolla, kirkaan asioita ylös ja jo tällä matkalla on paljon sellaisia asioita, joita ei viimeksi tapahtunut.
Edellisen viikon Saksan matkalla materiaalia sai esille melkein joka päivä. Täältä sen sijaan se ei tule onnistumaan. Aika näyttää.
Me lähdimme matkaan kotini pihalta torstaiaamuna klo 3. Siihen asti voi varmistaa, että kotisairaanhoidon palvelut toimisivat omilla nurkilla. Aamu oli kaunis ja ongelmitta saavuimme hyvissä ajoin Helsinki-Vantaan lentokentälle. Toisten matkalaukut oli helpompi saada koneeseen kuin toisten, mutta siitä nyt ei suurempaa harmia ollut.
Kaikki lennot kulkivat hyvin ajallaan. Finnairin lento Frankfurtiin oli avian täynnä samoin Iberian lento Frankfurtista Madridiin. Madridissa halusimme palauttaa mieliimme viime vuoden kauniit muistot pyrkiessämme herkuttelemaan erääseen S-terminaalin ravintolaan. Tällä kertaa kohtaloksemme koitui lentää pihalle, sillä tarjoilijalle ei kelvannut ajatuksemme nauttia pelkästään herkullisia jälkiruokia juomineen. Ovea näytti ja varmisti sen, että emme sitten samaan paikkaan toisten astu. Viime vuonna laitoimme vielä ravintolan nimen esille kiitokseksi hyvästä kokemuksesta. Ehkä tämä oli ikäsyrjintää, sillä asiakkaiden keski-ikä oli 67,5 vuotta.
Viimeinen lento Madridista Dakariin Iberian siivin oli varsin hyvä. Ensinnäkin koneeseen tuli vähän väkeä ja väsyneimmät voivat siirtyä oikein kunnolla lepäämään, lisäksi lennon aikana tarjottiin lämmin ateria.
Oppilailla oli suuri hämmästyksen aihe, että lentokentällä oli varsin monen tunnetun lentoyhtiön kone. Tänne saattaa olla ihan businessihmisilläkin olla asiaa. Oppilailla oli myös tietoa siitä, että uusi lentokenttä on rakenteilla, mutta työ on pahasti tällä hetkellä myöhässä. Niinpä saimme nauttia jonottamisesta kuumassa hallissa sekavassa järjestyksessä. Luukulle päästyään sai todeta, että muutama sana ranskaa olisi kannattanut käydä koululla harjoittelemassa. Leiman sai kuitenkin passiin aika helpolla, kunhan osasi sijoittaa käsiensä kaksi sormea laitteelle. Viime vuoteen verrattuna maahantulo oli kuitenkin joustavampi. Suomen kansalaiselta ei nyt kyselty viisumia.
Matkalaukkujen odotushalli oli maahantulotarkastusta vieläkin kaoottisempi. Santeri pinkoi ahtaassa hallissa selvittämäänb, mihin suuntaan laukkuja kannattaisi koittaa suunnata etsimään. Laukut varmaan kannettiin käsissä koneelta halliin, sen verran kauan siinä meni aikaa. Kaikkien laukut kuitenkin tulivat monimutkaisen matkareitin jälkeen perille, eikä samoja selvityksiä tarvinnut tehdä' laukun hajoamisesta kuin viime vuonna.
Mamadoun veli oli odottamass meitä ulkopuolella ja valitteli, että on joutunut odottamaan meitä jo kauan. Olin siitä kovin pahoillani, mutta hänen olisi kyllä nyt jo pitänyt oppia, että lennon saapumisesta menee aina aika lailla aikaa ennen kuin ihminen pääsee ulos hallista. Meitä odotti 8+1 -paikkainen Toyota, jollaiseen täällä Afrikassa on parhaillaan lastattu 24 henkilöä.
Rahaa olisimme halunneet vaihtaa itsellemme, mutta ainoa paikka, jossa se olisi onnistunut oli musta pörssi. En kelpuuttanut sitä vaihtoehtoa. Otin pienen erän luottokortilla maksaakseni matkamme asunnolle. Parkista saimme ensinnä pulittaa 5000 frangia, varsinainen hinta kyllä oli 1000 frangia, mutta loppuosa rahasta katosi kaikille auttaville tahoille meiltä lupaa kysymyttä. En tästä isompaa numeroa tehnyt. Josko nämä paikalliset porukat halavat olla tekemisissä kanssamme tai sitten eivät. Osapuoli joka loppujen lopuksi kärsii on todella jokin muu kuin me.
Pitkään laahukseen pukeutunu ystävällisen oloinen kuljettaja teki tämän matkan elämässään ensimmäiden kerran. Yksi tietyö sotki reitin niin, että saimme loppujen lopuksi todella perusteellisen kuvan dakarilaisten esikaupunkien elämänmenosta tummenevassa illassa. Oppilaieen kommentt eivät olleet mitenkään tyrmääviä. Reitin varrelle osui monia tuotemerkkejä, jotka herättivät heissä lämpimiä tuntemuksia, mutta niitä en ala sen tarkemmin analysoida.
Majapaikka löytyy ja osaan vanhasta tottumuksesta samaan huoneeseen, jossa viime matkalla sain hikoilla. Pikapuoliin siirrymme ylös terassille illalliselle, sillä senkin olimme Suomesta käsin menneet tilanneeksi, vaikka lukemattomien pikkuaterioiden ansiosta olimme kyllä varmaan kaikki alka kylläisiä. Ruokailupaikan ylhäällä ukoterassilla koimme viehättäväksi ja meren äänet kuuluivat upeasti. Kanakin oli hyvää, mutta kaikkia väsytti aivan tolkuttomasti, niinpä vetäydyimme yöpuulle ja sovimme saapuvamme aamiaiselle vasta klo 9.30.
Perjantai 8.10.2015 - taksvärkkipäivä koululla
Neljä oppilasta hoiti omaa osuuttaan taksvärkistä täällä Afrikassa. Kotona aina aamu-uutisten yhteydessä tulee katseltua maailman säätä. Erityisesti huomio kiinnittyy Daaresalamin ja Dakarin lämpötiloihin. 30 tuntuu täällä ihan normaalilta, eikä numero muutenkaan suuresti hätkäytä, sillä onhan Suomessakin joskus yli 30 astetta. Täällä paikan päällä vasta kuitenkin tajuaa näidene olosuhteiden eron. Yön alin lämpötila näyttää vierailumme aikana olevan 28 astetta ja siitä saattaa sitten tulla se meitä rasittava tekijä. Tyttöjen huoneessa saa aikaiseksi ihan kunniollisen jäähdytyksen ja varmistuksen sillä, että varmasti saa täällä itsens kipeäksi- Koitamme luovia siten, että Suomessa ei sitten heti jokin pöpö iskisi. Emme me oikeasti tästä lämmöstä valita.
Aamiainen maistui hyvältä.
Päätimme lähteä tänään käym,ään vapaudenaukiolla sekä ostoksilla keskustassa. Olin edellisenä päivänä kertonut Mamadoulle, että välttämättä emme hänen veljensä palveluja tarvitse. Osaamme hankkkia kuljetukset itse. Veli oli kuitenkin aamulla paikalla, emmekä häntä poiskaan ajaneet. Veljellä on kova halu päästä Suomeen tai vaikka Latviaan töihin. Siksi hän tiedusteli kovasti myös Sandrisin kuulumisia. Viisuminsaanti Eurooppaan ja Suomeen on kyllä nykyisissä olosuhteissa aivan mahdotonta.
Majapaikan emäntä soitti meille autot ja jälleen saimme kiemurrella läpin sokkeloisten esikaupunkien. Eurooppalaisia liikennesääntöjä ei kannattanut miettiä. STOP-merkki ei merkinnyt pysähtymistä. Välillä näkyvyys peittyi karmeaan savuun, ja tietysti suurimman osan tuoksuista saimme sisälle, sillä ovissa ei ollut vipua, jolla olisi saanut väännettyä ikkunaa kiinni.
Saavuttuamme keskustan alueelle saimme tietysti seuraksemme yhden paikallisen henkilön, jolla tietysti yksi sukulainen oli töissä lähimaassamme ja henkilö alkoi sitten kieppua ympärillämme ja tarjota opastuspalvelujaan.
Kiersimme Casino-kaupassa täydentämässä majapaikkamme varastoja. Kovin suuria kantamuksia ei mukaamme kertynyt. Ennen ostoksia osa porukasta nautti länsimaisen näköisestä jäätelöpaikasta. Jäätelöt olivat todella hyviä ja nyt jälkeenpäin tietää, että mitään vatsavaivoja ei tullut. Poikkesimme myös vapaudenaukiolla. Se oli yllättävän vaimean näköinen. Edes vesialtaassa ei ollut vettä.
Tien varret ovat tyypillisiä kehitysmaan keskustalle: korkeuseroja riittää ja se tarjoaa mahdollisuuden tehdä erilaisia mahalentoja tutustumismatkan aikana. Emmekä mekään niistä jäneet paitsi, kaikkien kannattaa matkaansa varten aina ottaa henkilökohtainen matkavakuutus myös terveyden varalta. Vaatevarastokin tässä helteessä kuluu nopeasti loppuun. Hiostavassa autossa, vanhoja nahkapenkkejä vasten ihoaan hinkatessa voi olla varma, että puolen päivän rundilla kaikki on mennyttä. Täällä sää hienompikin turisti jossain vaiheessa oppia kulkemaan ryysyläisenä.
Tekstin kirjaaminen on jälleen tuskallista. Joko ei ole sähköä, tai sitten on niin kuuma, että ei kerta kaikkiaan kykyne istumaan koneella. Toisaalta miettii sitä, että oppilaatkaan eivärtjuuri vaivautuneet sivuilla poikkeamaan, vaikka ovat innolla olleet matkaan lähdössä. Koulutien Uutistenkin osalta on saanut lähinnä kuulla sitä, kun ihminen korostaa, että ei ole millään löytänyt aikaa niilläkään sivuilla poiketa. Toisaalta kun katsoo, montako ihmistä on poikennut nyt Isengeclubin sivustolla, vaikka se ei ole kovin kauan ollut auki, on hieman toivoa, että joskus löytyisi ihan uusiakin ihmisiä toimintaan mukaan. Ei siinä monta ihmistä tarvita, että jotain tapahtuu, ihmettelijöitä matkan varrelle mahtuu aina.
Illalla nautimme maukasta lampaanlihaa terassilla. Majoituspaikasta ei juurikaan kuulunut valituksia. Kaikissa huoneissa oli vessa ja se on näillä leveyksillä aika ylellisyyttä. Kaikilla muilla näytti vettäkin tulevan ihan hyvin paitsi minulla.
Altaasta kuuluu kommentti, että yleensä leffojen älyköt ovat kaltaisiamme blondeja. Nettilehdestä näkyy arvioita siitä, millaisia tappioita suomalainen taisteluosasto kärsisi sodassa. Turkin Ankarassa on ansiokkaasti saatu aikaiseksi paljon ruumiita. Millainen tämä maailman oikein on? Sivistyksen määrän lisääntyminen ja uusiutuva opetussuunnitélma tuksin helpottavat yhtään tätä tilannetta. Me olemme matkalla avaamaan yläkoulua, jonka varat on saatu kasaan suurella vaivalla. Aika ristiriitaista on elomme: Fannyn elämä on Millan elämä ja Millan elämä on Fannyn elämä kuuluu tällä hetkellä altaasta. Alkaa tuntua, että siotä alkaa tippua tämän ajan rattaalta.
Maanantai 12.10.2015
Tänään aamiainen oli poikkeuksellisen aikaisin jo klo 7. Mamadou ja Jenni saapuivat jossain vaiheessa iltaa majapaikkaamme. He kyllä viestivät tulostaan, mutta minä vanhus jo siinä vaiheessa laskin saapumattomia lampaita pilven reunalla. Aamulla tapasimme iloisissa merkeissä aamiaispöydässä. Mamadou kertoi, että hänelleä oli ollut kouluasian tiimoilta monia tapaamisia vielä eilen Dakarissa. Pääkaupungista oli tulossa lisäksi kylään iso bussilastillinen Mamadoun ystäviä ja sukulaisia. Mamadoun isän suku on kotoisin kylästä ja isoäiti elää vielä.
Meitä odotti pihalla sama kuski kuin viime vuonna. Kuljetettavaa oli paljon, sillä juhlasssa meidän oli tarkoitus luovuttaa noin 400 vihkoa, 200 kuulakärkikynaa, 50 paria erilaisia erittäin laadukkaita lasten kenkiä, noin 15 jalkapalloa ja neljä pumppua pallojen täyttämiseen. Lisäksi karkkeja oli noin 600 henkilölle. Kengät ja jalkapallot olimme saaneet Suomesta lahjoituksina ja niistä haluamme lämpimästi kiittää. Erityisesti kenkiä luovuttaessa korostimme, että lahjoittajien tahtotila on se, että ne jaetaan todella tarpeessa oleville, eikä pelkästään alueen johtavan suvun lapsille. Kaikki eivät ehkä tuollaisista viesteistä pidä, mutta se on meidän linjamme, jonka olemme kantapään kautta oppineet Sambiassa.
Ryhmä Vesilahden yläasteen oppilaita matkasi Senegaliin osallistumaan yhteistyökohteen Diamniadion kylän yläkoulun vihkiäisjuhlaan.
Lähtijöitä olisi ollut enemmänkin, mutta neljän osalta rokotukset olivat kunnossa ja matkalle voi lähteä turvallisin mielin. Kaikki lähtijät olivat ensimmäistä kertaa matkalla Afrikkaan ja pientä jännitystä oli ilmassa, varsinkin kun aikaisemmat matkoista kirjoitetut kertomukset oli lähinnä silmäilty läpi. Vanhoissa tiedostoissa ei ollut osattu lainkaan kertoa lentokenttien verovapaiden myymälöiden palvelutasosta. Aikaisemmista tarinoista oppilaille olisi pitänyt selvitä myös se, että ei se matkanteko todella syrjäiseen maankolkkaan ole kovin suurta riemua ja nautintoa. Taukoja ei pidetä aina silloin kun me niitä haluaisimme, eikä virvokkeita ja Sun Ice- annoksia ole tarjolla, kun se meille olisi sopivaa. Ensimmäiseen matkaan verrattuna moni asia hoituu kuitenkin sujuvammin.
Matka juhlapaikalle oli oma lukunsa. Sitä alkaa helposti pitää näkeensä normaalina. Joidenkin sora-autojen katolla oli 10-20 ihmistä omaa matkaansa edistämässä. Välilllä poliisi pysäytti koko porukan tutkiakseen auton viralliset paperit. Eli poliiseilla oli ihan sama toimintapa kuin Vesilahdessa. Alaikäisten oppilaiden matka pysäyteyttiin siihen paikkaan tai stten jollain oppilaalla oli niin viriretty mopo, että...
Vihkiäisjuhla pidettiin Djirndan hallinnollisen alueen Diamniadion taajamassa maanantaina 12.10.2015 klo 12 alkaen.
Paikka on melko vaivalloisesti saavutettavissa: Dakarista on autolla matkaa noin 3½ tuntia ja lisäksi suistoalueella saa matkata veneellä reilun tunnin. Lisäksi eri liikennenvälineiden välillä on odottelua ja +34C –asteen lämpötila tuo matkaan oman haasteensa.
Ennen kuin aloitimme venematkan kylään poikkesimme Badaran pyynnöstä paikallisen pankin konttorissa. Badara kertoi, että kylään ei ollut vielä saapunut Vesilahdesta 19.8.2015 lähetetty 9.100 euron rahalähetys. Badara kysyi, sattuisiko minulla olemaan kuittia todisteeksi siitä, että raha on todella lähtenyt Suomesta matkaan. Sanoin, että en kuittia tarvitse ja paikalla on nytkin lisäksi monta oppilaskunnan hallituksen jäsentä, jotka varmaan muistavat näin suuren rahalähetyksen lähettämisen. Näin olikin asianlaita. Jostain kumman syystä laukkuuni oli kuitenkin jäänyt pankkiavaimet ja koska Mamadou pääsi paikallisen nettiliittymän kautta omalle Ålandsbankenin tililleen, oletin, että myös mina saisin sieltä esille nyt tässä pikkukylässä tarvittavaa tietoa. Hyvästä numeromuistista on joskus apua. Rahalähetys löytyi Senegal-tililtä juuri 19.8.2015 lähetettynä. Viiden neliömetrin kokoisessa paikallispankinjohtajan huoneessa Mamadou luki rahansiirron tietoja, jotka sitten lähetettiin vanhanaikaisella faksilla eteenpäin lisäselvityksiä varten.
Kävimme ensimmäisen kerran kylässä syyskuussa 2012. Siloin odotimme, että kyläneuvosto tekisi päätöksen siitä, mikä olisi kylän kehittämisen kannalta olisi tärkein asia. Vastaus oli yläkoulun rakentaminen. Muutamat meistä olettivat, että tätäkin tärkeämmäksi koettaisiin uuden vedenotttojärjestelmän rakentaminen. Diaminiadion kylä on meriveden saartamalla suistoalueella ja puhtaasta vedestä on suuri pula. Vedenpuhdistusjärjestelmää varten he ovat kuitenkin aiemmin saaneet tukea kansainväliseltä järjestöltä. Koulu kuitenkin voitti tässä asiassa.
Vesilahtelaisten oppilaiden toimesta on kolmen vuoden aikana kerätty yläkoulun rakentamiseen 14.105.000 cefaa eli 21.700 euroa. Lempäälän lukion oppilaskunta on mukana hankkeessa 5%:n panostuksella. Koulun rakennuttamista on tehty myös Sambiassa, mutta Senegalin osalta suurin ero oli siinä, että asiat toteutuivat nopealla aikataululla sopimuksen mukaan. Aloituspääoma toimitettiin Helena ja Eero Lapin suojissa perille Senegaliin 15.10.2014 ja nyt sitten olimme jo juhlimassa koulun valmistumista.
Juhlaan oli valmistauduttu huolella. Juhlapaikalle oli tuotu suojia, jotka mahdollistivat useampituntisen tilaisuuden. Djirndan alueen pormestari Badara Diom tervehti paikallisia ja suurta ulkopuolelta saapunutta joukkoa. Pääkaupungista Dakaristakin oli saapunut juhlaan noin 50 Mamadou Lamine Fallin sukulaista ja ystävää. Mamadou Lamine Fall on ollut aktiivisesti mukana globaalikasvatuksen hankkeissa Vesilahden yläasteen kanssa. Yhteistyö Mamadoun kanssa alkoi aivan sattumalta, kun Vesilahden yläasteen rehtori oli matkalla Turusta Tukholmaan Hanoin yliopiston dekaanin Nguyen Ngoc Lamin kanssa. Mamadoun korviin kantautui keskusteluistamme tieto, että pohdimme jotain tapaa, miten Lamin suvun päiväkotikoulua voisi tukea sen toiminnassa. Mamadou tuli juttusille ja sanoi, että olisi todella hieno asia, jos hänenkin kotimaansa lapsia voitaisiin avustaa koulutielle. Ensimmäisessä keskustelussa positiivista oli se, että Mamadoun kanssa voi yrittää sanoa jotain ranskankielellä, koska Senegalin virallinen kieli on ranskankieli. Ranskankieliseltä alueelta on yritetty Vesilahden yläasteelle saada toimivaa yhteistyökohdetta, mutta siinä ei ole valitettavasti ajoittain kovistakin yrityksistä huolimatta onnistuttu.
Vietnamin osaltahan meille kävi pian niin, että päiväkotikoulu ilmoitti, että he eivät varsinaisesti enää tarvitse mitään ylimääräistä tukea. Heidän tulee koittaa itse selvitä: ystävinä he toki haluavat jatkaa ja mielellään avustavat meitä tulevilla Vietnamin matkoilla.
Siinä tuli sitten tilaa alkaa kartoittaa mahdollisuuksia työskennellä Senegalin hyväksi.
Ulkomaalaiselle juhlan seuraaminen oli yhtä suurta teatteria. Puheenvuorot keskeytyivät vähän väliä yleisön laulu- tai tanssiesityksiin. Tunteet olivat pinnalla, sillä yläkoulun merkitys syrjäisen seudun lapsille ymmärrettiin suurena mahdollisuutena. Tähän asti opintojen jatkaminen neljän vuoden jälkeen oli mahdollista vain hyvin harvoille. Täydellinen hiljaisuus juhlapaikalle tuli siinä vaiheesa, kun puheenvuoron sai Opetusministeriön ylitarkastaja Souleymane Diop. Hän kuten kaikki muutkin puhujat välittivät nöyrät kiitoksensa Vesilahden kunnalle, joka teki mahdolliseksi koulun rakennuttamisen. Tässä kohtaa Mamadou oli kyllä viestinyt asiaa hieman turhan myönteisesti Vesilahden kunnan kannalta. Kunta sinänsä ei asiassa ole millään tavalla toimija, mutta en nyt sitä enää tässä vaiheessa alkanut korjata. Veronmaksajien varoja ei näinäkään taloudellisesti vaikeina aikoina ole suunnattu euroakaan tähän hankkeeseen. Kyllä se on perustunut yksityisten hyvää tarkoittavien ihmisten tahtotilaan. Yläasteen oppilaillakin olisi pelkkien taksvärkkien kautta mennyt kymmenen vuotta koulun rakentamisrahojen kokoamiseksi.
Ylitarkastaja Diop kävi neljänkymmenen minuutin puheessaan läpi niin opetussuunnitelman haasteet kuin valtion tarpeet saada yhä lisää opinnoissaan edistyviä nuoria kansalaisia maan hyvinvointia nostamaan. Loppuviikosta yläasteen oppilaille vihjailtiin mahdollisuudesta käydä keskusteluja Opetusministeriössä tulevaissuuden yhteistyöstä.
Tässä kohtaa tuli pakosti mieleen vuoden 2012 koulun vihkiäisjuhla Sambiassa. Silloin Suomesta oli matkaan lähtenyt lähes 30 henkilön ryhmä juhlistamassa Isengen kylän mekittävän projektin, alakoulun valmistumista. Tuossakin maassa olimme toistuvasti käyneet opetusministeriössä ja kouluhallinnon alueviranomaisten luona. Heistä ei kuitenkaan kukaan kiireiltään ehtinyt paikalle, kannustusrahat olisivat saattanee auttaa asiassa, mutta tälläkin mantereella meidän perusperiaatteitamme on korruption vastaínen taistelu. Diamniadion koulun osalta varmistui heti sen pääseminen mukaan kansalliseen koulutuksen ohjelmaan ja myös valtionosuuden piiriin. Tällöin valtio varustaa koulua samoin kuin valitsee opettajat ja maksaa näiden palkat.
Urhoollisesti oppilaat kuuntelivat aina vaan uusia puheenvuoroja, joiden kielenä oli joko serer tai ranskankieli.
Vesilahden yläasteen puolestakin juhlassa piti toki jotain sanoa. Muistissa on tilanteet, joissa jotkin nuoret miehet ovat yrittäneet saada mitä erikoisimmilla konsteilla viisumia Suomeen tai muihin pohjoisen Euroopan EU-maihin. Sandrisia on tällaisilla yhteydenotoilla vaivattu. Koitimme rauhoitella kaikkia paratiiseihin pyrkiviä: toivomme, että oma koti olisi jokaiselle kullan kallis, eikä se raataminen siellä pohjoisessakaan nyt todellaan mitään yhtä suurta iloa ja rakkautta ole. Ulkomailta tuleva saa useimmiten raataa olemattomalla palkalla kalliiden elinkustannusten keskellä ja kotimaassa lähisuku odottaa, että kaikki liikenevä lähtisi jonkin rakansiirtojärjestelmän kautta arkea helpottamaan Senegaliin.
Kiittelimme toki paikallisia toimijoita siitä, että sovituista asioista on pidetty kiinni. Toki toivomme, että jatkossa joku paikallinen alkaa ajoittain kirjoittaa meille kuulumisia kylältä joitakin kertoja vuodessa. Sama asia ei toimi vieläkään Sambian kanssa. Terveydenhoitajakoulutuksessa oleva nuori neiti muistaa viestiä meille silloin, kun rahat loppuu, mutta pyydettyjä arkielämän kuvauksia ei vain kuulu, jos ei sellaiseksi lasketa kirjeissä mainittuja “God Bless You” – tervehdyksiä.
Oppilaat Milla Pesonen, Topias Lella, Santeri Hirvikoski ja Fanny Kalliokulju esiteltiin yleisölle suurten suosionosoitusten kera. Yleisön halusi maiskutella heidän nimiään, erityisesti Fannyn nimi tuntui maistuvan. Juhlan aikana oppilaista Topiaksella ja Millalla ei juuri ollut sanottavaa: kaikki näetty ja koettu tekee kerta kaikkiaan sanattomaksi. Mistään näin vaikuttavasta ja kiitollisesta juhlasta ei voinut olla mitään ennakkotietoa. Saapuessamme kylän satamaan emme olleet mahtua satamalaiturille. Vastaanottajía oli niin valtavasti. Musiikin, tanssin ja ihmisten ystävällisyyden ja ilon yhdistelmä oli aivan oto kokemus. Kuin jonkinlaista huumaa. Onneksi emme olleet suunnitelleet, mitä kunkin pitäisi juuri tässä kohtaa kylään saapumista tehdä. Olimme täysin kyläläisten piirittämiä ja valuimme eteenpäin ihmismassan myötä. Vähitellen kun väljyyttä tuli lisää täyttyivät kaikki sormemme innokkaista lapsista, jotka kaikki halusivat pitää meistä kiinni. Ohjaavalta opettajalta meinasivat tässä touhussa lähteä housutkin jalassa, onneksi lopulliset vanhingot oli kirjattavissa vain rikkirevenneeseen housun punttiin. Tällaistako on meno nuorten musiikkifestivaaleilla?
Viime perjantaina Vesilahden yläasteella tehtiin vielä taksvärkkipäivä, jolla koottiin varoja mm. tämän Mamadou Lamine Fall – koulun käsikirjaston Bibliothèque SÖPÖn perustamiseen.
Juhlan jälkeen jaoimme lapsille ja lapsenmielisille karkkeja juhlan kunniaksi. Se onnistui hieman paremmin kuin 2012 Sambiassa, mutta aikamoisen hulinan saimme nytkin aikaiseksi. Täällä ei ole tapana vähiä rahoja makeisiin ja muihin epäterveellisiin asioihin tuhlata.
Pormestarin asunnolla meille oli tarjolla meren herkkuja sisältävä ateria ranskalaisten perunoiden tai couscousin kera. Ruoka maistui todella hyvältä.
Teimme vielä tervehdyskäynnin kylän uskonnollisen johtajan ja Mamadoun suvun asunnoilla. Käteltäviä riitti. Matkalla mukana olleet oppilaat ovat varmaan saaneet vahvistuksen siitä, että luonteva kättelytaito on maailmalla suuressa arvossa.
Emme ole saaneet täältä matkalta videonpätkiä juurikaan esille. Tullessamme kylän laiturille, meillä oli suuria vaikeuksia nousta veneestä, sillä laituri oli niin täynnä väkeä. Paikalle oli kannettu suuret äänentoistolaitteet ja kymmenillä ihmisillä oli mukanaan erilaisia soittimia. Tuon pätkän näkemistä itsekin ihan odottaa, sillä siinä varmaan on ihan huumaava tunnelma.
Matkakertomuksen teksti ei tästä laajene. Aikaisemmista matkakertomuksista saa riittävän laajan kuvan kohteista muuten. Pääsyynä tähän on se, että aika ei kerta kaikkiaan riitä. Huonojen yhteyksien ja sähkökatkojen takia ylipäätään minkäänlainen tiedon jakaminen täältä on haastavaa ja lisäksi tässä on takana kaksi varsin laajaa matkakokonaisuutta: Saksa ja Senegal.
Opettajan roolissa sitä alkaa olla tekemässä näitäkin asioita viimeisiä kertoja, mikä on oikein hyvä asia. Sitä alkaa tuntea olevansa “vanhan liiton” miehiä ja uudet tuulet puhaltavat myös näissä kansainvälisyysasioissa. Vesilahden kuntakin on saamassa jossain vaiheessa uuden strategian ja silloin on syytä voida nähdä avarasti maailmaan sen ajan tarpeiden mukaiosesti rakentaa suunnitelmia.
Lopputuloksen osalta tämä vierailu oli erityisen onnistunut. Kolmen vuoden työ sai arvokkaan, muistorikkaan päätöksen. Tältä pohjalta pitäisi vielä pystyä vetämään kolme koulutusta, jonne Vesilahden yläastetta on pyydetty kertomaan kokemuksistaan. Tätä pidän kaikkein suurimpana haasteena tällä hetkellä, sillä käsiteltävään teemaan liittyen on pakko näiden päivien osalta todeta, että puhun melko lailla eri kieltä ja hahmotan globaalin maailman aika lailla eri tavalla kuin mukanani kulkevat nuoret. En halua olla heidän mielipiteidensä muokkaaja, jokaiselle ajatukselle löytyy maailmassa tilaa. Tämän projektin kipparina haluan kuitenkin viedä kokonaisuuden maaliin niiden ajatusten pohjalta, joita Paula Mattilan ja Liisa Jääskeläisen kanssa olemme menneet vuodet käytännössä pyöritelleet.
Saimme seurata matkalla Kummien tarjoaman koululounaan tarjoilua ja saimme itsekin maistaa ruokaa. suomalaiseen suuhunkin puuro maistui varsin maukkaalta, ja se oli nshima- tai riisipuuroa ravitsevampaa.
27.09., perjantai
Whatsup -viesteistä on ainakin kyennyt päättelemään, että koko seurueemme on kolmea eri lentoreittiä käyttäen saapunut onnistuneesti kohteeseen Ndola, Sambia. Loppujen lopuksi voimme todeta, että pääjoukon valitsema hitaampi eteneminen lentojen suhteen oli varmaankin viisain vaihtoehto, kun kuulimme, miten kovaa kiirettä vaihtojen yhteydessä oli Tukholman kautta matkanneilla. Liikuntarajoitteiset eivät olisi pysyneet kyydissä, toisin kuin oli asianlaita Amsterdamin kautta matkanneilla. Pakko todeta, että koko mukana kulkenut joukko hyötyi merkittävästi siitä, että osalle matkalaisista oli selkeillä perusteilla tilattu avustajapalveluja lentokentille. Menomatkalla kaikki toimi paremmin kuin hyvin, ja siinä avustettavien vanavedessä pääsivät muutkin siirtymään esim. koneisiin ennen suurta ryntäystä.
Amsterdamissa konetta vaihtaneet ehtivät hetken aikaa levätä päivähuoneissa kentän lähellä Steigenberger-hotellissa ja sen lisäksi tila-autolle tehty kiertoajelu Amsterdamissa oli vaikuttava. Pariisissa konetta vaihtanut tutustui Louvressa Mona Lisan katseeseen ja eläytyi olympialaisten jälkitunnelmiin Eiffel-tornin tienoilla.
Matkan varrella useissa kohdin meiltä tiedusteltiin, onko meillä haettuna Sambian viisumi. Voimakkaimmin asiasta tivasi virkailija Helsingin KLM:n selvityspisteellä. Uskomatonta, että noissa pisteissäkään työskentelevillä ei ole oikeita perustietoja matkan olennaisimmista asioista.
Meille maahan saapuminen oli varsin kunnioittava kokemus: itse en edes huomannut, että koneesta olisi meidän viiden lisäksi noussut pois muita Kenya Airwaysin välilaskulla Ndolaan. Meillä jokaisella oli maahantulopisteellä oma, ehkä useampikin virkailija, jotka aurinkoisesti selvittivät matkamme syitä ja oleskelumme aikaista asumismuotoa. Olin kyllä tiedottanut asiasta kaikille ennen matkaa, mutta tämäkin viesti oli jäänyt lukematta, mutta asia hoitui helposti, kun kierteli virkailijan luota toisen luokse. Tuntui erityisen hyvältä saapua maahan, ja tulomme oli aivan aikataulussa.
Robert odotti kentällä, ja yllätykseksi paikalla oli myös hänen siskonsa – kummallakin Isenge Club -paidat päällä. Paljastui, että koko vuoden kaiken viestinnän – nämä good morning -viestit – oli lähettänyt tämä sisko, mutta asiaa ei missään vaiheessa paljastettu, eikä sitäkään, että heidän ajatuksensa on, että he kimppana aikovat olla mukana kaikilla bussimatkoilla. Minusta olisi ollut mukava kuulla tästäkin etukäteen, ja kun matkalla tälläkin kertaa oli mukana ensikertalaisia, olisi oillut kohtuullista, että arvon sisar ei olisi itseoikeutetusti aina varannut itselleen etupenkkiä, jolloin mm. pienen jalkatilan takia eräät matkalaiset eivät sitten hienotunteisuuttaan viitsineet ilmaista kiinnostustaan päästä istumaan eteen.
Olimme suunnitelleet viikkopalaverissa sellaisen ohjelman, että ensin ajamme Copperbelt Executive Lodgeen. Osa jäi jo sinne, osan kanssa lähdimme ostamaan ruokatarvikkeita keskustan Shopritesta; kaupunkiin majoittujille ja kylään siirtyville. Ostosten teko sujui vauhdilla ja kaikki tuntuivat olevan tyytyväisiä liikkeen monipuolisiin valikoimiin. Siirryimme takaisin Copperbeltiin, osa tavaroista jäi sinne, sitten Riitta ja Aino-Riikka kyytiin ja ajoimme takaisin lentokentälle, jonne kahden matkalaisen pitäisi vielä saapua lennolla Addid Ababasta. Ohjelmaan oli kirjattu, että saapuisimme kentälle klo 12, mutta olimme paikalla klo 12.01. Tästä talvella tehdystä suunnitelmasta voi tämän toteutumisen osalta olla tyytyväinen. Nyt ainakin yksi asia tälläkin matkalla on toteutunut aikataulussa.
Aikataulussa saapui lentokin ja tervehdysten jälkeen olimme valmiita aloittamaan matkan kohti Isengen kylää ja Janet Bandan, koulun johtokunnan puheenjohtajan kotia, jonne Riitta ja Aino-Riikka majoittuisivat koulutuksen ajaksi. Vastaanotto oli lämmin ja puitteista olimme kaikki hyvin hämmästyneitä: siellä keskellä ei mitään oli isohko maatilan afrikkalaistyylinen maatilan päärakennus, jossa oli käytettävissä useita huoneita majoitukseen. Oli mukava jättää majoittuvat kohteeseen, kun tällaiset perusasiat näyttäisivät olevan kunnossa ja selvästi ennakko-odotuksia paremmat.
Pitemmittä odotuksitta aloimme matkan takaisin kaupunkiin, sillä Tukholman kautta matkanneillakin oli takana pitkä matka. Saavuttuamme Henna ilahdutti meitä kysymyksellä: ”Haluatko ensin kuulla kielteisen vai vähemmän kielteisen uutisen?” En nyt enää muista tarkasti, mistä oli kyse, mutta ongelma näyttää olevan se, että sähköä ei tulisi olemaan saatavilla yhtäjaksoisesti. Valtio kuulemma takaa muutaman tunnin päivässä ja sitten majoitusliikkeen omistaja voisi järjestää agregaatilla muutaman lisätunnin. Ostamalla voisi kai sitten koittaa saada lisää, mutta agregaatinkin pitäisi aina tietyn tuntimäärän jälkeen voida levätä. Olipa uutinen! Majapaikan puolesta ei tällaisesta ollut missään yhteydessä mainittu. Sen toki tiesimme jo kylän kanssa toimiessamme, että sähkökatkoja on, mutta että se on näin dramaattista, se oli uutinen. No emmehän me mitään äkkinäistä kyenneet tekemään. Täytyy ensin asettautua ja sulatella tilannetta.
Puitteista ei tuntunut kenelläkään olevan valittamista. Jukkakin sai ihan oman suihkullisen huoneiston, eikä tarvinnut murehtia, miten kylpyammeesta pääsisi ylös. Sähköstä kyllä tulisi huoli, sillä ruokatarvikkeiden säilyvyyden kannalta täällä pitää olla erityisen tarkkana.
Päätimme päättää illan yhteisellä aterialla Angelika-ravintolassa Kinsanshi-keskuksessa suhteellisen lähellä majapaikkaa. Jo tämän lyhyen siirtymisen aikana matkalaiset tekivät analyysiä kaikesta eteen ilmaantuneesta: roskia ympäriinsä – kuin suomalaisten vappu – moukurainen tie, kanoja myynnissä tien varressa olemattoman pienissä kopeissa, naisille valmisteltiin joitain kiinnostusta herättäneitä hiuslaitteita, paljon ihmisiä liikkeellä, eikä valaistusta voinut suuremmin kehua. Pimeää oli.
Ravintola oli varsin täynnä, ilmastointi ja valaistus toimivat. Ruuan tuleminen toki kesti, mutta oli sen arvoista.
Paluu omaan huoneistoon olikin sitten jo uutisoinnin arvoinen: ei valoa, ei juuri vettä. Onneksi mukana oli varsin hyvä taskulamppu, mutta nyt ongelmana oli löytää se siinä pimeydessä. Kaiken muun sähläyksen ohella ei ollut aikaa keskittyä lainkaan omaan romukuormaan. Kaiken kaikkiaan onhan tämäkin hyvä kokemus ja opetus; miten hyvin meillä kotona vielä tällä hetkellä asiat ovatkaan!
28.09., lauantai
Aamu koitti. Ei aamuista lenkkeilyä Nöpön kanssa Salosen navetan nurkilla, eikä joka-aamuista Aamulehden noutoa ja lukemista aamupalan ääressä. Nyt sai kömpiä hyttysverkon suojista hieman hiostavan yön jäljiltä, sillä mikään viilennin ei sähköttä ollut käytössä. Aloitin nukkumisen ilman hyttysverkkoa, mutta aika pian sain todeta, että ilmassa oli liikennettä ja verkko oli pakollinen. Sen kanssa nukkuminen ei ole mikään ongelma. En voi kuitenkaan vielä väittää levänneeni kunnolla.
Aamiaiselle altaan ääreen kokoontui kuitenkin rento, iloinen matkaporukka odottamaan henkilökunnan meille tuomaa mannermaista aamiaista: paahtoleipää (tosin sähköttä sitä ei voinut paahtaa), muroja, kahvia/teetä, marmeladeja, banaaneja. Lisäksi omasta takaa meillä oli juustoa, lihaleikkeleitä, lisää hedelmiä. Kaikki tulivat riittävästi ravituiksi.
Ensinnä matkasimme käytössämme olevalla autolla Shoprite-keskukseen rahanvaihtoon. Käteisestä vaihtaneet onnistuivat vaihdossa, mutta korttinostot eivät vielä toimineet.
Matkan varrella poikkesimme katsomassa Mosi-oluen myyntipistettä, joku puhui jopa tehtaasta, mutta oikeasti kyse oli huonosta versiosta Tallinnan SuperAlko -tyyliin. Sinne mennessään olisi pitänyt kuitenkin mukana olla palautuspullot ja -laatikot ja yritys jäi yritykseksi. Janoon porukka ei tämänkään tuotteen osalta joutuisi, sillä vastaavanlainen luukkumyymälä löytyi muutaman korttelin takaa.
Linja-autoasemalla kävimme kokemassa tiistain Lusakaan lähtömme tunnelmaa ja varmistamassa bussien aikataulua. Ainoa meille sopiva paljastui klo 8 lähteväksi vaunuksi ja siihen menemme ostamaan liput huomisen jalkapallo-ottelun jälkeen.
'
Toki muistimme päivän aikana useamman kerran kylässä työskenteleviä edustajiamme, mutta koska heiltä itseltään ei kuulunut erikseen mitään, oletimme asioiden olevan joltisenkin kohdallaan. Muiden kautta tuli sitten niitä perinteisiä viestejä, joiden perussanoma oli, miten huonosti olin tälläkin kertaa valmistellut asioita. Ei stressaa, tunnen heidät.
Kävimme lounastamassa Urban-hotellilla – golf-hotellilla. Jälleen saimme nauttia tasokkaasta palvelusta, eikä pahaa sanaa kuulunut ruuastakaan, saati sen hinnasta, vaikka paikallisille tienkulkijoille eivät tällaisen paikan ovet kyllä aukene. 10 euroa lounaasta ruokajuomineen ei kuitenkaan länsituristi voi pitää kovin kalliina, ja kun kuitenkin tämä osasto on ns. lomalla, katsomme voivamme myös nauttia.
Paluumatkalla vielä lisää leipää Shopriten leipomosta ja kotiin altaan ääreen aikaa viettämään: pelien ääressä aika kului joutuisaan, ja samalla nautimme pikkupaloja ananaksia, banaaneja ja kaikenlaista pientä purtavaa, jota olimme vararavinnoksemme rahdanneet. Joukossamme osoittautui olevan myös ennustajan taitoja hallitseva matkalainen, joten hetken päästä alkoi mielenkiintoinen ihmisten tulevaisuuteen katsominen.
Sähkön osalta teimme illan mittaan sopimuksen majapaikan edustajan kanssa. Myöhemmin illasta päätimme kuitenkin Karin kanssa poiketa katsomaan agregaattia. Koitimme selvittää, miten polttoöljyä saisi lisää. Siellä oli yksi 20 litran tyhjä kannu, joten kyselimme yövartijalta, miten ainetta saisi lisää. Koittelin jo soitella auton perään, mutta yövartija tarjoutui pientä lisäkorvausta vastaan käymään juoksemalla hakemaan läheiseltä bensa-asemalta kilometrin päästä tarvittavan määrän löpöä. Kustannus oli reilun euron. Alun perin he olettivat, että Kari olisi itse kipaisemassa kanisterin kanssa huoltamolle. Hyvä, että huomasivat Karin sporttisuuden!
29.09., sunnuntai
Viime vuoteen verrattuna sähkön käytön mahdollisuus on täällä todella valtava haaste. Zescon eli valtiollisen sähkön toimittajan kautta sähköä on luvassa vain muutama tunti päivässä ja yleensä sellaiseen aika, mikä ei oikein meitä palvele. Meidän kiinteistössä on kylläkin agregaatti, mutta sitäkään ei voi käyttää kovin monta tuntia yhteen menoon ja mikä ikävintä – noin 20 litran polttoaine-erä maksaa noin 600 kwachaa, joten sen sähkön hankkiminen tällä tavalla ei tule kovin halvaksi. Arvaat varmaan, keiden pitäisi tämä sähkö maksaa.
Sunnuntaiaamuna saimme kokoontua hyvin rauhallisissa merkeissä yhteiselle aamiaiselle. Nyt ei meillä ollut mitään kiirettä, sillä varsinainen ohjelma alkaisi vasta puolen päivän jälkeen. Ruuasta ei ollut pulaa, sillä keittiöön keräämämme yhteisostojen varasto alkaa kohta jo pursuta yli äyräiden. Hienoa kuitenkin on, miten hyvin hedelmät ja kasvikset tekevät porukallemme kauppansa. Joukko ymmärtää terveellisen ravinnon päälle.
Toki aina välillä mieleemme piipahtaa ajatus: mitenkähän siellä kylässä asiat mahtavat sujua? Kun kuitenkin ainoa viesti, jonka olemme saaneet toteaa, että tullessamme käymään kylässä, voisimmeko tuoda mukanamme chipsejä, päättelimme, että asiat mahtavat Riitan ja Aino-Riikan seurassa olevan siellä varsin hyvin kohdillaan.
Aamuinen hetki tässä altaan reunalla ennen kuin muut heräävät, on rauhoittava. Taustalla toki naksuttaa tuo agregaatti, mutta lukuisa on myös sen lintujen määrä, joka soitannallaan tuo hyvän mielen, eikä naapurin kukkokaan ole meitä unohtanut. Kukko, siis tässä melkein 500 000 asukkaan Ndolan kaupungin keskustassa. Rakennuksia ympäröivä puutarha on hyvin iäkäs, ja sen takia joukosta löytyy useita satoa tuottavia puita, kuten mangoja, guavoja sekä sitruspuita; hyvää ruokahalua!
Itse täydennettynä aamiainen oli tänäänkin hyvin monipuolinen ja ravitseva. Saimme köllötellä kuka mitenkin aikaansa kuluttaen allasalueella, sillä Giftin saapumista sai odotella ihan viime tippaan, ennen kuin pääsimme siirtymään jalkapallostadionille.
No, uskoin, että hän tietäisi, että olisi mukava päästä otteluun ihan sen alusta asti. Automme ohjattiin portille, josta saimme K350 kwachan arvoiset pääsylippumme peruslipun K100 hinnalla ja saimme auton kätevästi sisääntulon eteen. Ennen kuin olimme paikoillamme stadionin VIP-alueella olimme tervehtineet lukemattomia paikallisia urheilusektorin merkittäviä vaikuttajia, olimme antaneet pieniä tippejä vammautuneelle sanomalehden urheilutoimittajalle, lasten urheilua tukevalle yhdistykselle, enkä todella pysynyt kärryillä kenelle kaikelle, mutta kyllä ostosten joukkoon mahtui myös kaikille muille paitsi itselleni hankittu Sambian lipun värejä mukaileva langoista tehty kyhäelmä.
Kiinalaisten rakentama stadion on iso: paikkoja noin 70 000. Tänään olisi 2 ottelua; toinen alemman tason peli, toinen ihan pääliigan ottelu. Väkeä ei näyttäisi olevan paljon paikalla ja sekin määrä oli pakkautunut stadionin toiselle puolelle ihan sen takia, että ei tarvinnut täydessä auringonpaahteessa nököttää.
Pakko tunnustaa, en ole koskaan käynyt seuraamassa jalkapallo-ottelua. Ei ollut hullumpi kokemus, aika kului vauhdilla ja kun oikein alkoi seurata tapahtumia kentällä, kyllä niitä kieltämättä alkoi hieman yhtäjaksoisemmin jännittää.
Ottelun aikana havaitsin, että olimme saaneet kylältä myös yksilöidyn seuraavan kouluvuoden alkuun liittyvän tarvittavien koulutarvikkeiden hankintaluettelon. Sekin on pitkä! Valitettavasti en onnistu siirtämään sitä tähän olemattomien yhteyksien takia, mutta kirjakaupan kassakuitista sitten näkyy, mitä on ostettu. Hankinnat on koululla tarkasti käyty läpi siellä paikalla olevien vesilahtelaisten Kummien johdolla.
Paluumatkalle poikkesimme noutamaan Shopritesta vielä Riitalle chipsit, ja tuli siinä kyllä jotain muutakin hankittua, sillä ostosten yhteisarvo oli 200 euroa. Lisäksi kävimme lunastamassa bussiliput Lusakaan tiistaipäivälle: sekin oli aikomoinen prosessi. Ensin minun piti kirjoittaa kaikkien matkustajien nimet erilliselle listalle, ja sitten nuori virkailija näpytteli nimet niin kuin ymmärsi omalle pikku laitteelleen, josta sitten aikojen päästä tulostui matkalipuksi hyväksyttävä pitkä tulostelista. Kyydin hinta suuntaansa K300/henkilö. Lähtöaamuna tiistaina bussilla pitää olla klo 7.30.
Tänään päätimme mennä illastamaan Giftin suosittelemaan paikkaan, mutta se sattuikin olemaan sulkenut ravintolana ovensa jo aikoja sitten, joten vaihtoehdoksi tuli viereinen Bojangle´s. Musiikin volyymi enteili meille pahasti sitä suunnittelemaamme yökerhokäyntiä Lusakassa. Eihän sellaisessa musiikin paukkeessa tällaiset yli 40-vuotiaat enää voi olla. Onneksi Elena pyysi hieman madaltamaan volyymia. Se ei kuitenkaan auttanut siihen, että ruokailun yhteydessä olisi saattanut voida keskustella toisten kanssa. Ruuan laadusta kaikkien kannanotto oli kuitenkin yhtenäinen: erinomaista! Ja edullista! Gift tuli omista kokouksistaan reilusti myöhässä, mistä en kovin paljon pitänyt, sillä saapumisemme ei ole ollut hänellekään yllätys. Mutta seurassamme oppii, sen lupaan!
30.09., maanantai
Sähkön tulo loppui klo 5 ja siihen mennessä hengityslaite oli ehtinyt palvella 6h 28 min, mikä on oikein kelvollinen määrä, mutta muut laitteen ilmoittamat tiedot eivät sitten olleetkaan yhtä mairittelevia. Täytyy tutkia, miten omalla toiminnallaan voi koittaa asiaan vaikuttaa.
Altaalla jälleen aamusta kirjoittamassa näitä tekstejä talteen odottamaan sitä hetkeä, josko näitä saisi joskus siirtymään tuonne nettiin.
Motivaatiota tähänkin päivään tuo se, että klo 5.52 Aino-Riikka viestii kylästä, että on ”paljon kerrottavaa”. Onhan se nyt parempi kun ei olisi mitään sanottavaa. Tietämättä, mitä tulemme kuulemaan, en usko, että tulen yllättymään, mutta iloitsen siitä, että näitä kokemuksien jakoja tulee yhä uusille ihmisille. Toivottavasti he ovat saaneet paikallisten sanallisen varaston avautumaan, kun voivat puhua uusille ihmisille ja tavoittelevat viesteilleen mahdollisimman suurta vaikuttavuutta.
Tällä käynnillä kylään meillä ei ollut tarkoitus viedä vielä erilaisia tarvikkeita paikan päälle. Sitä varten olimme pohtineet parhaaksi vaihtoehdoksi torstain, jolloin jakaisimme tuomisiamme koululla ja samalla toimittaisimme ne tarvikkeet, joiden hankkimisesta Riitta ja Ainio-Riikka olisivat läsnäolonsa aikana koittaneet saada jotain selkoa. Ennen kylään lähtöä ajoimme vielä keskustan liikekeskukseen, koska Riitta pyysi paikallista sim-korttia ja ao. liike oli vasta nyt auki. Muutaman euron arvoisen kortin hankkimisessa olikin melkoinen työ, kun passini kopioitiin, tietoja tallennettiin, ennen kuin kortti oli käsissämme. Samalla koitin jälleen, ties kymmenettä kertaa saada ATM-koneelta paikallista rahaa, mutta ei onnistunut nytkään. Tämä on ollut koko ajan erittäin suuri ongelma.
Saapumisemme kylään ei ollut mikään sen suurempi spektaakkeli. Erityistä vastaanottoa ei ollut, eikä minua käyneet tervehtimässä kuin Christine ja rehtori, Kelvin kyllä ohimennen tervehti. Christinen tervehdyksen pääasiallinen tarkoitus oli selvittää, saisiko hän nyt Anjan hänelle lähettämän paketin. Valitettavasti saa senkin vasta torstaina. Rehtori muisti mainita senkin, että muille opettajille tuotiin viime vuonna meidän Isenge Club -paita, mutta hänelle ei. Siihen on yksinkertaisesti syynä se, että rehtori aloitti töissä koululla vasta helmikuussa 2024. Onneksi Riitta rauhoitti tilannetta kertomalla, että ”hyvä rehtori. Me olemme kumpikin kooltamme aika samanlaisia, ja itsekin (siis Riitta) sain paidan juuri matkan alla, ja pakko todeta, että ei se oikein päälle mahdu.” Teimme paitoja erän Narvan markkinoille. Ei niitä siellä kyllä kaupaksi saatu, mutta sen jälkeen pääosin myymällä omalle porukalle ne ovat loppumassa, eikä isoa kokoa enää ole.
Näissä tunnelmissa aloimme koululle saapuminen alkoi. Jälleen hämmästelin sitä, miten syrjään vetäytyvä Lincoln oli. Hetken kiertelimme alueella, Gift kierrätti minua JaJaArenalle ja kertoi suunnitelmistaan palloharrastuksen kehittämisestä ihan valtakunnantason urheilukeskukseksi. Totesin: ”Jaa, jaa. Odotellaan suunnitelmia ja esityksiä”. Niiden valmistumisessa täällä yleensä menee aikamoinen aika.
Tärkein hetki tulossamme oli kuulla Riitalta palautetta pidetyistä koulutuksista. Saimme hyvin suoraa ja selkokielistä palautetta, jota en vielä tässä vaiheessa kesken matkan kirjaa tähän, että se ei haittaa meneillään olevia toimintoja. Mutta kyllä Riitasta paistoi läpi selvästi myös vahva onnistumisen tunne. Tällä meidän projektillamme on todella saatu ainutlaatuista tietoa tällaisen pienen kouluyhteisön tietoteknisistä ja digitaalista taidoista ja myös nimenomaan eettisyyden kannalta. Työtä riittää, voi hyvä tavaton, miten paljon sitä riittää. Olisipa vain tekijöitä, ja näitä vapaaehtoisiakin tarvittaisiin. Itsekin kyllä tekisin, mutta kanslistini Hannele Virtanen tietää parikymmenvuotisen yhteistyön perusteella, että minun on kokonaisuuden toimivuuden kannalta parasta pysyä kaukana tietoteknisistä laitteista. Kirjoittaminen sujuu joten kuten.
Päätimme olla jäämättä häiritsemään koululla alkavaa henkilökunnan koulutusta, ja aioimme siirtyä tutustumaan Janet Bandan tilaan. Aino-Riikalle tuli hieman hoppu, sillä hän palaa kanssamme Ndolaan, ja hänelle oltiin parhaillaan viimeistelemässä komeita afrikkalaisia roippeita hiuksiin.
Janet oli tulostamme tietoinen ja ilahtui siitä. Poikkesimme sisälle vuonna 2015 valmistuneeseen varsin tilavaan ja toimivanoloiseen kotiin. Saimme nauttia talon puutarhasta päärynäomenan. Sitten kiersimme ympäri puutarha-aluetta. Vuoden kuivuus näkyi kaikkialla, mutta toki satoakin on luvassa. Parhaillaan odotellaan banaanien valmistumista. Tilalla on kasvamassa broilereita, ihanan sympaattisilta vaikuttavia pikkupossuja ja iso joukko vuohia. On siis hieman vauraamman oloinen kyläläinen. Janetin puoliso menehtyi sairauden takia noin 20 vuotta sitten, hänellä on 5 lasta, asustaa tällä hetkellä pääasiassa yksin, eläköityi valtion virasta jokunen vuosi sitten ja painaa täysillä töitä tilallaan työllistäen 7 henkilöä ja lapsen lapsia on aika usein paikalla mukana töissä. Janet vastaanottaa myös puutarha-alan opiskelijoita harjoittelemaan tilalleen.
Voimme olla hyvin tyytyväisiä, että meillä on tällainen henkilö vetämässä koulun johtokuntaa, mutta olemme ymmärtäneet, että tehtävä ei todella ole helppo. Tätäkään asiaa en tässä vaiheessa voi tässä tekstissä enempää avata, mutta uskoakseni silmämme avautuvat tai oletuksemme varmistuvat tämän matkan takia olennaisella tavalla.
Toivottavasti matkalaisista oli kiinnostavaa nähdä paikka. Janet tuntui erityisesti ilahtuvan siitä, että Kirsi toi hänen kahdelle koiralleen ravitsevaa koiranruokaa, joka oikein annosteltuna riittää varsin pitkään. Janet vaikuttaa ihmiseltä, joka pitää hyvän huolen eläimistäkin, jotka on hänen vastuulleen elämässä annettu.
Aloitimme paluumatkan hotellille jo klo 13 maissa Aino-Riikka mukanamme. Hän osallistuu huomiseen Lusakan käyntiin. Kuuntelimme automatkalla todella tarkasti hänen ensituntemuksiaan öistä kylässä. Janetin luona oli ollut hyvä olla, puhe majoittajan kanssa oli selkokielistä ja saamme paljon pohdittavaa jatkoa varten. Tuon Lincolnin käyttäytymisen takiakin entistä varovaisemmin kirjoitan tähän tekstiin asioita, joiden avulla meidän tulisi luotsata koululaivaamme kohti suotuisampia tuulia, sillä tiedän, että kovin pian näiden tekstien julkaisemisen jälkeen ne on käännetty.
01.10., tiistai
Tänään saimme mekin vaihteeksi aloittaa aamuaskareet hieman aikaisemmin, sillä bussimme Lusakaan lähtee linja-autoasemalta klo 8, ja siellä pitäisi olla paikan päällä klo 7.30 ja sitä ennen odotamme saavamme altaalle nautittavaksi aamiaisen. Nousimme eilen lisätarpeita ruokakaappimme ja nyt oli tarjolla suurehko annos mukakokkelia ja pekonia käristettynä. Karin idean pohjalta sain keittiön vastaavan valmistelemaan noiden tuotteiden paistamisen hotellin keittiössä, sillä meidän vempaimemme olivat hieman pieniä.
Ruoka maittoi!
Bussin odottelu asemalla on osa matkakokemusta. Kaikenlaista kauppamiestä pyörii ympärillä, mutta täällä Ndolan päässä kaikki on vielä varsin rauhallista. Aloitamme matkan vajaamiehityksellä, yhden matkalaisen jäädessä lepäämään hotellille. Nähtyämme bussin saapuvan Kitwen suunnasta, emme voi olla kuin tyytyväisiä. Bussi näyttää ulkoisesti hyvältä. Pääsemme istumaan aika lailla bussin eteen numeroidulle paikoillemme.
Edessä on kuuden tunnin bussimatka. Saattaa tuntua puuduttavalta, mutta voivatko meidän reissumme koskaan olla puuduttavia. Olemme reilun kahden tunnin ajan nauttia bussin tilavista penkeistä, venytelleet jalkojamme , mananneet eteläafrikkalaisen elokuvan mauttomuutta, kunnes bussi pysähtyy ja sisään astuu useampi koppalakkinen, hymyilevä ja virkaintoisen tuntuinen maahanmuuttoviraston virkailija. He pyytävät kaikkia matkustajia esittämään henkilökohtaisen matkustusasiakirjansa: ulkolaiselta sellaiseksi lasketaan passi, paikalliselta kelpaavat muutkin.
Peijakas! Täytyipä tämän taas tapahtua. Edellisen kerran olimme tällaisessa tilanteessa noin 15 vuotta sitten matkatessamme kylästä Isengen kylään ja meidät käännytettiin takaisin Fatmols-majapaikkaamme hakemaan passeja.
Nytkään kaikilla ei ollut passeja mukana, tai jos oli, se oli väärässä muodossa, sillä kaikkien tuli pystyä passiin lyödystä leimasta vahvistamaan oikeutuksensa olla juuri tällä hetkellä Sambiassa turistina. Tilanteessa ei auttanut muu kuin kaksi passitonta poistuvat bussista ja itse seurasin matkanjohtajan ominaisuudessa, sillä en ollut tietoinen ja varma poistettujen matkustajien henkisestä kapasiteetistä selvitä melko haastavan oloisesta tilanteesta keskellä ei mitään, kun ei edes paikkakunnastakaan ollut minkäänlaista tietoa. Lähin suurempi paikkakunta paljastui sitten Kabweksi.
Meitä siirrettiin tien varressa olevalle maahanmuuttovirkailijoiden teltalle selvittämään tilannetta. Teltassa oli varmaan lähes + 100 astetta lämpöä. Koitin kaivaa puhelimeni tiedoista Ndolan majapaikkamme puhelinnumeroa, jotta saisimme yhteyden majapaikkaan jääneeseen henkilöön, jotta hän voisi koittaa toimittaa näille maahanmuuttovirkailijoille kuvan heidän passiensa leimoista Ndolan lentokentältä. Omat kännykkämmehän eivät tuolla maakunnassa toimineet. Puhelu onnistui, ja jonkin ajan kuluttua ehkä melko kalliilla hinnalla yhden puhelimeen saapuivat kaivatut tiedot. Oudointa oli se, että yhden matkustajan osalta maahan saapuessa oli matkustusasiakirjaan kirjattu, että hän oleskelisi Sambiassa yhden päivän. Onneksi tuo passissa oleva leima vahvisti sen, että oleskeluaikaa maassa on 7.10.2024 asti.
Muu ryhmä oli jatkanut matkaansa kohti Lusakaa, ja epäilimme muistavatko he edes hotellimme nimen Lusakassa. Olin muistavinani, että olin koittanut hädissäni antaa yksinkertaisen ohjeen, miten tuohon miljoonakaupungin bussiaseman kaaokseen saapuessa olisi mahdollisuus suunnata meille varattuun hotelliin. Minusta asia ja reitti oli hyvin selvä.
Virkamiehet päätyivät ratkaisuun, että kaksi matkalaista joutuvat palaamaan Ndolaan ja minä, jonka ei alun perinkään ollut tarvetta poistua bussista, saan jatkaa matkaa Lusakaan. Ratkaisuun voi meidän puolestammekin päätyä sen takia, että toinen bussista poistetuista hallitsee hyvin englanninkielen, mikä takaa sen, että paluun hoitaminen kotiin Copperbelt-hotelliin on hoidettavissa.
Tiemme erkanivat. Tiesimme, että emme ennen iltaa kuulisi toisistamme mitään.
Itse nousin autoon, jossa oli valtava määrä paikallisia ihmisiä omaisuuksineen, lapsineen ja jokusine lemmikkineen. Minulle löytyi kuljetusvälineestä yksi paikka. Olin muutaman ison perheen ympäröimä ja lapsille selvästi mielenkiintoinen kohde, sillä ympäriltä aloin tuntea erilaisia rapsutuksia ja hiusteni koskettelua. Söpöjä, kertakaikkiaan ihan oloisia pikku veitikoita ja itselläni edessä kolmen ja puolen tunnin matka kohti Lusakaa.
Aikamoinen käänne matkassamme, mutta näillä eväillä eteenpäin!
Edellä Lusakaan saapunut porukka oli todella ymmärtänyt tuon ohjeeni miljoonakaupunkiin: bussista ulos ja asemalla kulkevaa katua pitkin suoraan 400 metriä hotellille. Kolmen ja puolen tunnin jälkeen saavuin itse kadun kulmaan, jossa tiesin hotellin sijaitsevan. Koikkelehdin aivan bussin perältä eteen pyytäen kuljettajaa avaamaan oven kielletyssä paikassa risteyksessä, koska hotelli sijaitsi vain 50 metrin päässä risteyksestä. Jotain helppoa tässäkin päivässä! Enää vain hotelliin kirjautuminen, ja kaupunkireissu voisi alkaa, kunhan saisin kontaktin edeltä tulleeseen ryhmään. Kirjautuminen hieman kesti, sillä en ollut huomannut varata itselleni huonetta, muille kylläkin. Onneksi sain selitettyä, että joukostamme ei kaksi saavu paikalle, ja heille oli varmasti varattu eilen huone. Asia selvisi, vaikkakin sitten illalla Booking.com tiedusteli minulta, miksi eräiden matkalaisten osalta majoitus ei toteutunut.
Hotelli oli siisti, huone pieni, mutta kyllä sinne mahtui, kun ei meillä ollut matkalaukkujakaan mukana. Suihku oli ylellinen; vettä tuli todella voimalla ja sen lämpimyydenkin pystyi valitsemaan. Wifi toimi mainiosti, mutta juuri siinä vaiheessa ei ollut tekstiä kirjoitettuna tai aikaa kirjoittaa; en oikein voinut sanoa matkassa ensi kertaa oleville, että relex- tulen jonkin ajan kuluttua, kun olen ensin kirjannut päivän tapahtumat.
Poikkesimme viereiseen Levyn ostoskeskukseen, ja saimme havaita saman asian: sähköstä on todella pula kaikkialla. Lukematon määrä liikkeitä oli auki, mutta aivan pimeinä. Niissä oli kyllä myyjät paikalla ja olivat valmiina tulemaan auttamaan mahdollista asiakasta tehokkaan taskulampun valolla.
Tällä kerralla poikkesimme vain Pick&Payssä ostamassa joitain välttämättömyystavaroita, ja sovimme lähtevämme ruokailemaan illalla. Ruokapaikaksi valikoitui ostoskeskuksessa ollut ravintola, ruoka ja seura maittoivat. Unikin tuli hyvin, kun tuli tieto siitä, että Ndolan hotelliin passitetut olivat saapuneet turvallisesti perille. Matkanaikainen ennätys: 8½ tuntia rauhallista unta. Tuntui uskomattoman hyvältä.
02.10., keskiviikko
Olin tännekin viestinyt aiemmin James Musondalle, että olemme kaupungissa. Kennedy Sambian televisiosta oli saanut pikaisen komennuksen Livingstoneen. Ensimmäiseksi nautimme kuitenkin aamiaisen ja se oli varsin hyvä. James ajoi hotellille, hän tarjoutui tekemään pienen Lusakan keskustan kaupunkikierroksen henkilöautollaan. Meillä ei ollut paljon aikaa, kun huoneet piti luovuttaa klo 11, mutta oivan käsityksen pääkaupungista kierroksella ehti saada. Tiestö oli erinomaisessa kunnissa verrattuna Ndolaan ja kaikki oli paljon siistimpää.
Pidimme vielä pienen palaverin hotellilla, ja James toi lahjana Isengen koulumme oppilaille sellaisia lanteille vedettäviä tekstiilejä. Ne ihastuttivat kovasti joukkomme naisiakin, joten uskon niiden olevan haluttuja tyttöjen keskuudessa koulullakin. Niitä oli 20 kappaletta. Karin saapuessa paikalle esillä nousivat erilaiset businessmahdollisuudet ja siitä tuntuivat kumpikin toimija: Kari ja James olevan aidosti kiinnostuneita. Jamesilla on Lusakassa tekstiilituotteita kauppaava yritys. Koko porukkamme piti lyhyen tapaamisen perusteellakin Jamesia hyvin luontevana ja rauhallisena ihmisenä. Tarjosin hänelle asiallista summa paikallista rahaa korvaukseksi kaupunkikierroksesta, mutta hän kieltäytyi ehdottomasti vastaanottamasta mitään.
Paluumatkan bussiliput olimme käyneet ostamassa heti aamusta ja mukana kulkeneille se operaatio riitti syventäväksi käynniksi Lusakan elämään. Meitä todella lähestyttiin ja varsinkin naisia tultiin aivan iholle, mutta liput saimme ja useimmat meistä saivat uuden nimenkin, kun lippuihin piti kirjoittaa matkalaisen nimi.
Kävelimme hotellilta bussille, ja lähtö sujui mainiosti, kun tiesimme, miten asioiden pitää hoitua. Meitä kyllä yritettiin sijoittaa mitä erilaisempiin paikkoihin meneviin busseihin. Auto oli yhtä hyvä kuin tulomatkalla, kuljettaja rauhallinen ja kuuden tunnin bussimatka sujui nyt ilman kommelluksia. Viereen tuli istumaan mukavan oloinen nuori, joka haaveili tekniikan alan opinnoista yliopistossa ja joka näytti matkan aikana tutustuvan myös Isenge Clubin nettisivuun.
Meillä oli todella jotain odottamista saapuessamme Ndolaan: Robert oli autoineen paikalla odottamassa meitä Ndolan pimeässä illassa ja saapuminen majapaikkaan oli taas eräänlainen iloinen jälleentapaaminen, kun kaikki ”rikolliset” olivat päässeet omiensa joukkoon. Päätimme mennä illastamaan läheiseen Angelica-ravintolaan, ja jälleen kaikki tuntuivat nauttivan tilaamistaan annoksista ja edullista oli!
03.10., torstai
Tänään lienee meille tavallisille matkalaisille tärkein päivä: viemme koululle kaikki tuomamme ja hankkimamme lahjoitustavarat. Saavuimme kylään, meitä tervehdittiin iloisesti, ja vähitellen pääsimme itse asiaan. Poikkesimme Karin kanssa Puusti Cateringin luona tutustumassa päivän ruokatarjontaan ja asioihin, joita voisi tarvittaessa avustaa, helpottaa. Pohdimme mm. kaasun käyttöä, mutta emme yrittäneet olla suuria asiantuntijoita vaan kuulimme mistä päivän ateria valmistetaan: 5 eri kivikovasta raaka-aineesta kypsytään pitkällä, noin kolmen tunnin keittämisellä hyvin maukas puuro. Saimme maistaa sitä ennen ruuanjakoa lapsille, ja pakko sanoa, että puuro maistui todella hyvältä. Päättelimme, että kokki tietää paremmin, miten saa tuossa paikassa noilla välineillä parhaiten aikaiseksi tarvittavan ruuan. Sen sovimme, että tuulensuoja rakennuksen viereen pitää rakentaa, että puuroa ei tarvitse keittää sisällä tai kovassa auringonpaahteessa ulkona.
Ensiksi jaoin Jamesin lannevaatteet. Mikä ilo tyttöjen kesken puhkesikaan. Niitä riitti kaikille 3-5 -luokkien tytöille. Metrilakun jaon hoitivat Elena, Silja ja Aino-Riikka kiivaassa tahdissa. Lapset eivät varmaankaan tienneet, mitä saivat, mutta kun alkupalan antoi heille suuhun niin jopas koko pitkä pötkö oli hetkessä heidän masuissaan. Oli ainakin erilainen kokemus! Suomesta rahdatut lakut lahjoitti Kapo Games.
Ja sitten tulivat jakoon ne uudet kengät. Oletettavasti näistä lapsista ei kukaan ollut koskaan saanut uusia kenkiä. Kenkiä kyllä heillä oli jaloissa, mutta koko oli joko paljon tarvittavaa suurempi tai jalkine oli monilta osin ihan rikki. Lapset saivat kenkien mukana kestävän kassin, joka voi samalla toimia koululaukkuna. Juuri kenelläkään ei näkynyt asianmukaista laukkua koulutarvikkeita varten. Oli tuokin prosessi aikamoinen seurattava sivusta: kenkien jalkoihin sovittajille oli melkoinen haaste selvitä tekemisestään, kun samalla sisältä purkautui vahva hyvänolon tunne silmäluomista purkautuvana itkuna. Tällaista avun toimittaminen voi olla konkreettisimmallaan !
Lisäksi jätimme kaikki paikallisesta kirjakaupasta hankitut tarvikkeet, joita Riitan ja Aino-Riikan valmistelukeskustelujen jälkeen oli vahvistettu hankittavaksi seuraavan lukuvuoden alkua varten. Tuotteita, jotka ehtisivät kuivua tai esimerkiksi isoa erää värikasetteja kopiokoneeseen emme vielä hankkineet, sillä haluamme keskustella kopioinnista yleisemminkin.
Huoltajia oli paikalla paljon. Eräs äiti piti lahjoittajille huoltajien puolesta kiitospuheen, jonka rehtori käänsi meille. Kauniisti ilmaistu kiitollisuus, joka konkretisoitui vieressä olleiden lasten näkyvästä hyvän tuulen vireestä.
Osaisimmepa välittää tämän tunnelman kaikille, jotka ovat olleet mukana luomassa tätä mahdollisuutta auttaa näitä lapsia!
04.10., perjantai
Ohjelmassa välipäivä. Päätimme poiketa kangaskaupassa. Se oli sitten viime vuoden muuttunut melkoisesti muodoltaan, eikä kukaan nyt löytänyt mitään ostettavaa. Sitten haimme rehtorin ilmoittaman 200 kilon maissierän Shopritestä ja kukin täydensi omia varastojaan. Yrittelin saada taas kwachoja ATM:stä, onnistumatta. Meitä neuvottiin ajamaan Stanbic pankin ATM:lle ja sieltä seuraamaksupäätteet eivät toimi. Eivät toimineet kyllä viime vuonnakaan.
Sitten hotellille laittamaan seteleitä ja kuitteja järjestykseen. Vain kaksi meistä lähti Robertin kanssa stadionin lähellä olevalle korkealle mäelle, jonne ihmisillä on tapana kerääntyä rukoilemaan. Meidän joukkomme rukoukset oli aika pian hoidettu, sillä en ollut kovin pitkälle edennyt asioiden valmistelussa, kun he jo olivat iloisina jakamassa arjen iloja.
Tällä matkalla on todella ollut outoa sähkön puute. Tänä vuonna on kuulemma satanut todella vähän ja Sambesi-joen varrella olevat tuotantolaitokset ovat tyhjillään vedestä. Outoa on sekin, että siellä Isengen kylässä tilanne sähkön suhteen on parempi. Majapaikassamme sähköä on tarjolla muutaman tunnin päivästä, silloin yleensä emme ole edes paikalle. Muulle ajalle olemme ostaneet petrolia agregaattiin, mutta sen voimalla ei oikein saa kunnollista nettiä, mikä nyt maailman kokonaistilanteen kannalta ei ole kovin suuri murhe. Kunhan Lähi-idässä kukin taho alkaisi noudattaa oman uskonoppinsa ajatuksia ja sitten ehkä Ukranaissakin tulisi joku tolkku, kun Putinin jahtaamat fasistit olisivat jo poistuneet. Hullu maailma – upea Afrikka!
Matkalaisten tuntemuksia on ollut kiva seurata. Kauhistusta ovat aiheuttaneet muutamat paikalliset, jotka ovat kaikissa tilanteissa tarttuneet mahdollisuuksiin, joissa voi napata itselleen etuisuuksia esimerkiksi pöydälle jätettyjen tippien muodossa tai laatikossa lojuvien Mosi-pullojen osalta. Eräälle kaverille teimme kepposen; laitoimme Vodka-pulloon paikallista kraanavettä ja muiden poistuessa huoneisiinsa hakemaan tarvikkeita valmistautuessaan seuraavalle reissulle, kaveri nappasi kunnon annoksen vodkaa suuhunsa pullosta, joka oli täytetty kraanavedellä. Jukka istui pöydän päässä ja tallensi reaktion: pikainen sylkeminen pihanurmikolle ja naurut päälle.
Tänään rauhallisemmalla ajalla koitin maksaa majoituksiamme Priscillalle: K12000 sivuhuoneista ja K35000 päärakennuksista, jäljelle jäi vielä K2300 maksamatta.
Kummilapsi
+ 50 €, 5 €, 10€, 5€, kiitos! TIK, SHM, PHK, LADK
Kunnioittava toive edelleen on se, että noita yksittäisiä 5 e -suorituksia ei maksettaisi, koska rahasta iso osa menee pankin kuluihin, eikä siitä jää enää paljon tuonne avustukseemme Sambiaan. Itse kukin voi halutessaan ohjata suoraan tukia pankin tukemiseen omalla tavallaan.
Perjantaina vietettiin maailman opettajien päivää, vaikka varsinainen päivä on vasta lauantaina 5.10. Saimme kylän opettajat suostumaan siihen, että koko päivä käytetään kylän koululla tietoteknisten taitojen opettelemiseen Riitan johdolla ja sitten vastaavasti sunnuntaina kutsumme heidät tänne meidän majapaikkaamme grillaamaan jotain maukasta. Asia hyväksyttiin suuremmitta napinoitta.
Nyt perjantaina yksi matkalaistamme vietti syntymäpäiviään ja Ellen aivan väärin muista niin myös erään matkalaisen lapsi kotona Suomessa. Juhlaillallista varten koitin kysellä kuljettajaltamme ajatusta, mihin nyt vielä kokemattomaan ravintolaan voisimme mennä nauttimaan tätä juhlaillallista Hennan kunniaksi ja puheista nousi esille Jacaranda-keskuksen ravintolamaailma. Jakaranda on tähän aikaan eri puolilla Sambiaa liikkuessamme ollut puu, joka erityisesti on ilahduttanut meitä värikkäillä kukinnoillaan; siksi siis menemme sinne. Ajomatka kohteeseen vaikutti yllättävän pitkältä, ja saavuttuamme perille havaitsimme monen ravintolan ikkunassa isolla kyltin ”No alcohol!”. Emme nyt erityisesti olleet jahtaamassa viinaa, mutta kyllä nyt aika monen syntymäpäiviään juhlivan tilaisuudessa keskimääräisesti on mahdollisuus nauttia myös esimerkiksi maalle tyypillinen Mosi tai gin&tonic. Siksi siirryimme esittämälleni Protea-hotellille, joka tulisi olemaan itsellenikin ihan uusi paikka. Tiedän paikan, mutta sen hintataso ei edellisillä vuosikymmenillä oikein ole sopinut budjettiin, eikä matkan henkeen. Ravintola oli tyylikäs, musiikki ei kokonaan estänyt keskustelemista, ruoka paikalla oli erinomaista, mutta tarjoilussa oli kovasti kehittämistä verrattuna noihin halvempiin paikkoihin. Joka tapauksessa Henna sai nauttia arvoisensa syntymäpäiväillallisen jo hyviksi ystäviksi muodostuneiden ennestään uusien tuttavuuksien kanssa ja Karikin oli valmis antamaan tarjotulle pihville arvosanaksi erinomainen. Olisi ollut erinomainen +, jos ruuan kanssa olisi tuotu myös tilattu kastike.
Hotellille palattua sain vasta tällä yrityksellä siirrettyä tekstejä tuonne Happy Days -sivustolle. Samalla huomasin, että siellä oli käyty vierailemassa aika mukavasti viikon mittaan, mutta minkäs teet: tällaisia sähkökatkoja ei ole koskaan aikaisemmin Sambiassa koettu. Asian vahvisti myös vanhempi keittiöstä vastaava työntekijä. Hämmästelimme sitä, että tuolla kylällä matkammekin aikana sähkötilanne on koko ajan parempi. Paikalliset kertoivat, että syy on se, että 7 kilometrin päässä kylästä kulkee todella suuri kiinalaisten rahoittama tiehanke, ja siellä tarvitaan paljon sähköä. Kuluneen vuoden aikana kyläläiset eivät siis ole osanneet kertoa meille, millaista tämä arki täällä kaupungissa asuessa on. Valtion Zesco-yhtiön kautta sähköä on saanut vain muutamana tuntina päivässä. Toiset kertovat syyksi sen, että Sambian valtio olisi myynyt sähköä naapurivaltioilleen, eikä sitä sitten olisi riittänyt oman maan kansalaisille. Toinen selitys on se, että vuosi 2024 on sateiden osalta ollut taas poikkeuksellisen vähäsateinen. Oli syy mikä tahansa, tilanne on erittäin vaikea. Kyllä täälläkin tuuli-, ja aurinkovoimalle olisi suuria mahdollisuuksia, mutta taloudellisia resursseja ei ole tällä hetkellä käytettävissä. Olot siellä koto-Suomessa sodasta ja kohonneista hinnoista huolimatta ovat meille ihmisille vielä varsin kohtuulliset.
Ennen matkaa eräs ihminen pohti reissuun osallistumista ihan kasvatuksellisista lähtökohdista eli mahdollisiin omiin tuleviin opintoihin liittyen kehitysyhteistyöhön paneutumista, vaikka jääden joksikin aikaa meidän jälkeemmekin tänne asioita pyörittelemään. Tässä vaiheessa voi jo sen sanoa, että käynti olisi mitä parhaiten sopinut tällaiseen tarkoitukseen. Toivottavasti mahdollisuuksia tulee vielä tulevaisuudessa. Meillä on aika tehokas yhteistyöverkosto maassa, joka varmasti mielellään olisi mukana tuollaisessakin kehitystyössä.
05.10., lauantai
Yöllä sai taas napata laitteen kasvoilta, kun sähkö loppui yöllä. Näyttää kuitenkin siltä, että ehdin nauttia hyvistä unista yli 5 tuntia. Aamusta oli hyvä mennä päivittelemään näitäkin tekstejä pihalle, kun altaalla oli hiljaista. +14 asteen lämpötila aamusta tuntuu hieman viileältä, mutta kyllä se aika rivakkaa tahtia alkaa tässä päivän mittaan nousta.
Tänään Riitta ja Aino-Riikka ovat palaamassa kylältä tänne kaupunkiin ja nyt meillä on tässä haaste, sillä majapaikan kaikki vuodepaikat on varattu. Uskon, että asiaan löytyy ratkaisu. Heidän mukanaan tulee majapaikkaamme koulumme 4. luokan oppilaat yhden huoltajansa kanssa. Ohjelmassa on ehkä altaan veteen tutustumista, ehkä hieman pallottelua pihanurmikolla, lyhyt suomenkielen kurssi ja tietysti ateriointia.
Paikallislehteen olin laittavinani MeNyt -palstalle ilmoituksen, että heti ensi keskiviikkona alamme ihan yleisellä ja tunnelmatasolla purkaa tämän matkan kokemuksia, siis siinä tapauksessa, että olemme onnistuneesti rantautuneet koteihimme tiistaina 8.10.2024. Tervetuloa mukaan kuulolle!
Tällä matkalle emme pitäneet yhteistä palaveria koulun johtokunnan edustajien kanssa. Puheenjohtajan mielestä sille ei ollut tarvetta. Täten vielä on suorasanaisesti paikallisille viestimättä ne linjaukset, joita olemme tehneet opetustoimen jatkamisen osalta yhteistyössä Selma and Tauno Fund ry:n kanssa. Tulemme siihen palaamaan varsin pikaisesti, eikä valtion ratkaisuja kohdeavustuksista ole vielä kantautunut korviimme. Varma on se, että näillä henkilöresursseilla ja sambialaisilla käytänteillä emme voisi hankkeesta selvitä. Byrokratia ja korruptiouhka on täällä aivan liian korkealla tasolla.
Ehdimme Karin kanssa poiketa erillisellä taksilla poiketa täydentämässä ruokavarastoja edessä olevia tarjoiluja varten. Olemme olleet täysin kiinni Karin aktiivisuudessa erilaisten tarjoilujen toteuttamisessa, toki Hennan vahvalla tuella, mutta ei siinä paljon voinut alkaa kilpailla Karin kanssa, kun huomasi, miten asiat olivat hänelle vuosikymmenten kokemuksella muuttuneet selkeiksi käytänteiksi.
Robert toi porukat (luokan 4 oppilaat, huoltajan, koulun keittäjän sekä Riitan ja Aino-Riikan) majapaikallemme klo 10.40. Aluksi istuuduimme patiolle ja esittäydyimme toinen toisillemme. Sitten Kipa esitteli lapsille käytettävissä olevan wc-tilan ja sai kaikki pesemään kätensä ennen kuin palasimme pöydän ääreen nauttimaan Oreo-kekseistä, useasta erilaisesta karkista, coca colasta. Sitten lapset siirtyivät pelaamaan lentopallon johdannaispelejä uima-altaan edustalle siihen asti, kunnes Kari viesti, että hampurilaiset ovat valmiita. Tuote oli lähes kaikille lapsille uusi kokemus, lisäksi saimme hotellin keittiön avustuksella isohkon annoksen ranskalaisia, ja onneksi kaikki maistuivat.
Seuraavaksi oli vuorossa uima-altaaseen siirtyminen Kipan ja Aiskin valvonnassa. Lapsista kaksi osasi ennestään uida, mutta muille veden lähestyminen oli aikamoinen haaste. Kipa ja Aiski osasivat kuitenkin tehdä siitä heille turvallisen elementin ja kaikki pääsivät nauttimaan tästäkin suuresta riemusta.
Osa ajasta kului peleissä pihanurmella. Lapsilla oli ihan keskenäänkin menossa vaihtelevat leikit. Osasivat todella olla keskenään. Jossain vaiheessa kävimme läpi joukon suomenkielen ilmaisuja ja jätimme paperit heille, jotain saattaisi kiinnostaa paneutua joihinkin asioiden ennen mahdollista seuraavaa käyntiämme.
Matkalle osallistuva porukka osallistui kaikkiin mahdollisiin tekemisiin varsin aktiivisesti, vähintäinkin kannustamalla meitä kaikissa tekemisissä positiivisesti. Ennen lasten kotiin lähtöä otimme ryhmäkuvia Riitan hyväksi arvioimassa kuvauspaikassa. Lähdimme Aiskin ja Elenan kanssa mukaan Robertin kyytiin, jotta rouva Phiri, koulun keittäjä, voi hankkia täydennystarvikkeita koulun ruokalaan tämän viimeisen lukuvuoden hoitamiseksi. Laskua kertyi noin K5000, mutta osa tuotteista, kuten kapenta ja maapähtkinät jäi ostettavaksi huomenna Jacaranda-keskuksesta. Mielenkiintoista, että Shoprite-liikkeen myyjä suositteli meitä ostamaan ne muualta, mistä ne on saatavissa edullisemmin, .Ymmärsi, että teemme hankintoja hyväntekeväisyystarkoituksessa ja hänkin halusi olla tällä tavalla hengessä mukana. Ja kukaan ei kyllä voi väittää, että emme olisi kuluneen viikon aikana varsin ruhtinaallisesti tehneet ostoksia yleisesti Shopritesta.
Hyvästelin lapset parkkipaikalla ja auto lähti kohti Isengeä. Lasten mukana ollut koulun johtokunnan varapuheenjohtaja oli oikein miellyttävä tuttavuus.
Saimme palata Aiskin ja Elenan kanssa kadulta nappaamallamme taksilla, ja tällä kertaa kyydin hinnaksi muodostui K100.
Majapaikassa saimme hetken hengähtää, sillä kouluviraston pomo herra Chabu oli tulossa vieraaksemme klo 19.
Kari&Henna hoitivat taas suvereenisti ateriavalmistelut: grillattua nautaa, jauhelijakastiketta, herkullista sieniruokaa ja tietysti Elenan valmistamaa salaattia.
Pomo tuli paikalle ajoissa ja seurana hänellä oli opettajantyötä Ndolassa tekevä nuorehko naishenkilö. Benjaminin oma vaimo oli parhaillaan toipumassa sairaalaoperaatiosta. Alkutervehdysten jälkeen oli yleistä keskustelua koulutuksesta, periaatteista, hyvästä asenteesta lapsia kohtaan ja koulutetun henkilöstön merkityksestä ja nyt meillä korostuu tämä varhaiskasvatuksen osuus. Koulussa varhaiskasvatuksessa on noin 50 lasta, mutta sitten vain osa heistä jatkaa varsinaisille koulun vuosiluokille. Syistä ei oikein ole tietoa, mutta varhaiskasvatuksen houkuttavuudella on aina oma merkityksensä. Kouluruuasta jo oppilasryhmän kanssa puhuttaessa totesimme, että se on todella tärkeä osa päivää. Isolla osalla lapsia koulumatkaa on 3-5 kilometriä ja marssivat sen jalan, aika usein porukalla, ja nyt onneksi vielä moniaivan uusin kengin.
Benjamin kertoi eläköityvänsä noin kahden vuoden kuluttua. Tuo aika meidän pitää käyttää parhaalla mahdollisella tavalla hyväksi, tosin Benjamin lupasi pysyvänsä kaupunkiin asumaan jäävänä jatkossakin kuulolla, mitä näissäkin asioissa tapahtuu.
Sympaattinen ilta mahdollistui tiimin aukottomalla yhteistyöllä.
06.10., sunnuntai
Sunnuntaillekin riitti virallista ohjelmaa, sillä olimme luvanneet toteuttaa Isengen koulumme opettajille käynnin majapaikkaamme, koska he olivat yhteishaluisia osallistuen perjantaina 4.10.2024 koululla Riitan vetämälle tietotekniikkakurssille koululla, vaikka muualla maassa kaikilla opettajilla oli vapaa päivä.
Kävimme noutamassa porukalla Jacaranda-keskuksesta tarvikkeita opettajille tarjottavaan purtavaan sekä tuliaisia näytti moni noukkineen keskuksessa sijainneesta kiinalaisten halpatuotemyymälästä. Kierroksen varrella poikettiin myös ns. torille, josta saimme hankittua puuttuvia tarvikkeita kouluruokailuun K3000 kwachan edestä (kapenta-kalaa, maapähkinöitä ja papuja).
Robert heitti meidät tarvikkeinemme majapaikkaan ja lähti oitis hakemaan kylästä opettajia. Viikon aikana tämä oman auton käyttöön hankkiminen oli yksi parhaista ratkaisuista, joka teki asioiden toteuttamisesta mutkatonta ja joustavaa, ja loppumatkasta jo huonojalkaiset pääsivät istumaan auton eteen vapaampaan tilaan, kun Robertin sisko ei enää roikkunut mukana.
Opettajat olivat paikalle hieman puoli kahden jälkeen ja samalla kaavalla kuin oppilaiden kanssa, kokoonnuimme ensin yhteisen pöydän ääreen tarjoten yleisluonteisen tarinoinnin ohessa erilaista naposteltavaa. Puhuimme yleisistä asioista, korostimme positiivisen, kannustavan asenteen omaksumista lapsiin koulutyössä, ilmaisimme myös sen, että näemme ehdottoman tärkeäksi erityisesti varhaiskasvatuksen puolella pätevän työvoiman lisäämistä. Siinä vaiheessa tulee tehdä kaikki, että lapsissa syttyisi kipinä oppimiseen. Tämän hetkisillä järjestelyillä siihen ei ylletä. Totesin myös tietotekniikan osalta Lincolnille, että silloin kun Riitta pyytää toteutettavaksi jotain toimenpidettä – se tehdään ja pikimmiten. Jos on kysyttävää, kysytään – viipymättä. Menettelytavoissa on kaikilla kehittämisen varaa. En ikinä ymmärrä, että noissa oloissa rehtori opettaa vain 2 tuntia viikossa englanninkieltä. Nimenomaan englanninkielen opetuksen tasoon tulisi myös panostaa.
Uima-allas kutsui ja kaikki nuoret opettajat ottivat ilon irti veden maailmasta.
Rehtori muistutti, että yhtä tyyppiä maissia edelleen puuttuu ja kävimme kesken ilonpidon katsomassa paikkaa, josta sitä olisi saatavissa, mutta nyt kauppiaat olivatkin sopivasti kirkossa. Annoin K2000 rehtorille aineiden hankintaan paluumatkalla kotiin. Kuitti on saatu, mutta hankintapaikka vaihtui ja se aiheuttaa meille pienen selvitystarpeen.
Palattuamme muut olivat jo pöydässä nauttimassa Kapon herkullista hampurilaista ja isoja annoksia ranskalaisia kera CocaColan. Harvinainen herkku näytti opettajille olevan hampurilainenkin, mutta ei sen lihaisan paksun pihvin hurmaa voinut kukaan vahvistaa. Pöytä tyhjeni ja se on hyvä.
Kahvien jälkeen olimme valmiita kotimatkaan ja hyvän kotimatkan toivotuksiin.
Päätösillalliselle päätimme mennä omalla porukalla Urban-hotellin ravintolaan. Paikka oli hyvin täynnä ja saimme käyttöömme pihapatiolla rajautuvan oman kabinetin. Ilta sujui leppoisasti, toinen toisiamme kiitellen, yksi jos toinen tuntui kokeneen matkan aikana jotain sellaista, joka herättää vahvasti ajatuksia ja tunteita. Lisäksi olimme sitä mieltä, että nytkin ruoka oli erinomaisen hyvää ja edelleen edullista.
Illaksi hotellille ja pakkaamaan. Agregaatti napsutti ja palattuamme hotellilla oli valot: pakkaaminen lähti hyvin käyntiin, mutta sitten jälleen kaikki meni pimeäksi. Itselläni ei mitään tuntumaa siitä, mihin taskulamppu jäi, ja poistuin asunnosta katsomaan, mikä tilanne on muualla. Yhtä kaoottinen. Onneksi kuitenkin agregaatti alkoi uudestaan naputtaa ja saimme suorittaa pakkaamisen loppuun asti. Koko oleskelun ajan sähkön puuttuminen oli haastava ongelma. Onneksi majapaikan keittiöön oli pyynnöstäni hankittu uusi hella, joka toimi päällystason levyjen osalta kaasulla. Sähköä varten piti pitkin viikkoa käydä ostamassa petrolia, jotta saimme käyttöömme sähköä. Ei toki aivan tavanomainen etelänloma, mutta eihän tämän pitänyt sellainen ollakaan. Hassuinta se, että tuolla Riitan majapaikan suunnalla kylässä sähkö oli huomattavasti paremmin saavutettavissa. Jostain kuitenkin ehkä on hyvä näkyä, että olemme Afrikassa, ja meidän olomme matkan aikana olivat kuitenkin aivan eri maailmasta kuin afrikkalaisten keskimääräiset olot.
07.10., maanantai
Aamiainen oli sovittu hotellille klo 6.30. Aikaisin koko matkan aikana. Tänäkin aamuna sähkö räpsähti heti varhain päälle, ehkä lähtömme kunniaksi. Kari jako keittiön kätköistä herkkuja majapaikan teknisen puolen toimijoille, mikä oli heille varmaankin hyvin suuri huomionosoitus. Vajaan K1000 -korvauksella työtä tekeville useina päivinä saadut muhkeat voileivät olivat todella tervetullut kiitos meidänkin hyväksi tehdystä työstä.
Tarkoitus oli lähteä klo 7.20, mutta siihen tuli pieni viive lähtöhetken jännityksestä johtuvasta sähläämisestä. Kyytiin nousivat myös Kipa tyttärineen, sillä heille oli lauantain illallisella sovittu keskustelu ministeriön DEBSissä tänä aamuna klo 8. Muutamin lausein olimme käyneet valmistavaa keskustelua tuostakin kohtaamisesta.
Muun porukan matka kentälle sujui Robertin kyydissä vauhdilla välillä tiukasti penkistä kiinni pitäen. Kentällä kiersimme muutaman kunniakierroksen, ennen kuin löysimme oikealle portille ja siirryimme lähtöselvitykseen. Noissa oloissa sähköjen puuttuessa ja netittä, emme olleet pystyneet tekemään lähtöselvitystä ennalta, mutta siitä ei ollut mitään harmia.
Aika nopeasti olimme kansainvälisellä alueella siirtymässä hyvissä ajoin Nairobista meitä noutamaan saapuneeseen koneeseen. Paluu tehtiin Keski-Afrikan tasavallan Lumumbashin kautta, ja lennon kesti Nairobiin oli 2½ tuntia.
Tiesimme, että Nairobissa on pitkä vaihtoaika, eikä ainakaan minusta ole mielekästä käydä poikkeamassa kaupungilla. Päätimmekin hankkia paikat business loungesta ja nauttia siellä palveluista jatkolentoa odotellessa. Valinta oli oikea, siksikin, että jatkolentomme viivästyi vielä 2 tunnilla odotuksen aikana. Kaikkea nautittavaa oli tarjolla runsaasti, netti toimi loistavasti ja palvelu oli todella erinomaista. Täälläkin kuten lähes kaikilla kentillä liikuntarajoitteisista pidettiin todella erinomainen huoli, todella! Varaukset palveluille tuli vain olla tehtyinä hyvissä ajoin kirjallisesti ennen matkaa.
Koko loppupäivä kului siis Nairobissa lentokentän loungessa.
08.10., tiistai
Klo 01.50 ei ole kaksinen aika lennon lähdölle, mutta kaikki löysimme kuitenkin paikoillemme koneessa ja toivoimme uni-Matin saapuvan itse kunkin kohdalle houkuttelemaan. Ei vain tullut. Lento oli raskas, mutta teknisesti hyvin hoidettu – hyvin tasainen.
Pariisiin saavuimme aamulla klo 9, ja koneesta ulospääsy kesti poikkeuksellisen kauan, yli puoli tuntia. Pariisissakin oli valmistauduttu tukea tarvitsevien kuljetuksiin, mutta nyt reittimme heidän kanssaan erkaantuivat täysin. Avustajat menivät omaa reittiään ja ranskaa puhumattomat avustettavat omaa reittiään. Kertoivat tuon reitin olleen varsin mielenkiintoinen.
Muu porukka hakeutui aamiaiselle 2F -terminaalissa ravintolaan, jossa oli tilaa. Kauhistelimme hintoja, melkein Helsingin tasoa! Sambiassa melkein täällä maksetun yhden annoksen hinnalla aterioi koko porukka ja mikä oli palvelun tasossakin oli Sambian eduksi!
Tämäkin lento viivästyi, onneksi vain 35 minuuttia. Yllätys oli, että tällä lyhyellä lennolla Euroopan sisälläkin oli vielä tarjoilua! Nuori pilotti tuli vauhdilla alas taivaalta, ja jos joku onnistui koneessa nukkumaan, heräsi tässä pamahduksessa aivan varmasti.
Jämäkästi olimme kotona – ja hyvillä mielin.
Lähtöportilla meitä odotti maahantulopalvelusta Kalle-niminen virkailija, joka oli ehdottomasti huippu kaikkien kokemiemme parinkymmenen liikkumista helpottamassa olleiden avustajien joukossa.
Kari ja Henna hoitivat kulkuvälineemme lähelle kenttärakennusta ja kohta jo vilistimme tasaisella kyydillä kohti Keimolan pysähdyspaikkaa, jossa nautimme ensimmäisen kotimaisen herkun matkamme jälkeen. Vaikutti siltä, että olimme hyvin kiitollisin mielin: koimme valtavan paljon, säilyimme kaikki matkan ajan hyvin terveinä ja yhteishenki porukan kesken oli aukoton. Jos näitä tekstejä lukenut tässä vaiheessa ihmettelee, miksi en juurikaan ole kirjannut tähän Riitan koulutukseen liittyviä asioita; syy on se, että olemme sopineet, että yhdistyksessämme projektimme tietotekniseen toimintaan liittyvistä asioita valmistelun ja raportoinnin huolehtii Riitta, eikä meillä soppaa tehdessä tarvita useita keittäjiä. Tehtävien vastuut on jaettu, ja varmasti aikanaan kuulemme tästä tämän matkamme suurimmasta ja tulevaisuuden kannalta vaikuttavimmasta osuudesta: Riitan vetämän opettajienkoulutuksen annista.
Kotiin tuloa oli karu. Toki Kari ajoi ihan ulko-ovella, mutta talo oli viileä, eikä vastaanottokomiteaa ollut paikalla. Voi, miten valmis voi ollakaan nukkumaan!
09.10., keskiviikko
Pakko uskoa todeksi: tänä yönä kertyi unta 9 tuntia 38 minuuttia, ja olo varsin tasapainoiselta. Myöhäisillan talonlämmityksen jäljiltäkin talo tuntuu jo varsin kodikkaalta. Tästä on taas parin päivän rauhallisesti ottamisen jälkeen hyvä jatkaa!
Tämän päivän tiedonanto:
Kiitos osallistumisestanne Selma and Tauno Fund ry:n järjestämälle matkallemme Sambiaan. Tällaisen matkan toteuttaminen on hieman erilainen asia kuin viinanhakumatka Tallinnaan. Kuten nyt näitte; meillä oli todella poikkeuksellisen upea, yhteen hiileen puhaltanut matkajoukko. Kuten rakas Rukkamme totesi: taitaa pitää paikkansa, että me suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa, varsinkin kun seurasi meidän porukkamme ilon täyteistä kulkemista maailmalla, verrattuna vastaan tulleisiin muihin kansallisuuksiin. Otos voi olla pieni, mutta meistä se kertoo jotain. Kuljimme matkan päivästä toiseen ilo edellä!
Kipa ja Silja, Kari ja Henna – teitte ihan tekemällä tästä matkasta jotain ainutlaatuista, Elena ja Jukka – small talk´inne kantaa pitkälle ja oli olennainen osa tuota Rukan mainitsemaa iloa, Riitta ja Aino-Rukka – rohkeutenne ja paneutuneisuutenne kantaa pitkälle. Kaikille yhdistyksemme puolesta mitä sydämellisin kiitos! Benjamin Chabun yhteydenotot minulle matkaan jälkeen vahvistavat, että työmme ei tule menemään hukkaan.
Arki jatkuu lounaalla Kesonkulmassa noin klo 11. Kaveruksia käydään houkuttelemassa kotiin iltapäivällä, ja lähipäivinä alkaa lukemattomien kuittien kirjaaminen ja kulujen jakaminen. Vähitellen.
Onpa päivä ollut yhtä lentoa; parasta päivässä on lukematon määrä positiivista palautetta Sambian matkaltamme – niin omalta porukaltamme kuin sambialaisilta itse kohteesta. Tapaamisessa Kesonkulmassa ei ollut ruuhkaa, mutta tarjolla oli myös herkullista kalaruokaa, ja siitä matka jatkui noutamaan ystäviä Tampereen Hervannasta. Kaverit olivat jo ehtineet alkaa kotiutua, ja varsinkin EiLa oli hyvin seurallinen, mutta nyt oli kotiinpaluun aika. Valmistauduimme jo suurempaankin jahtiin, erityisesti EiLan osalta, mutta kaikki meni varsin kauniisti, eikä auton kyydissäkään ollut mitään jupinaa. Tuntui hyvältä! Koitimme kiittää kauniisti loistavasti ystävien majoituksen hoitaneita Eilaa ja Perttiä.
10.10., torstai
Tänään sitten lippu salkoon: Aleksis Kivi, kyllä kaveri elämäntyöllään on sen ansainnut.
Aamuinen mandariini olikin sitten paluu arkeen sekin: ärtsy ja kirpeähkö verrattuna niihin ihanan maukkaisiin, joita saimme Ndolan majapaikassamme nauttia. Omasta kunnosta ei enää kotiin päästyä kannata olla huolissaan. Nöpö on jo tähän mennessä vienyt viisi kertaa lenkille, tosin voimakkaimpien sateiden aikaan ulkoilu rajoittui lähipiirin tarkkailuun ulkokatoksesta.
Eilinen ilmoitus korvapuustien pyöräyttämisesta edullisen sähkön aikaan ei näyttänyt tällä kertaa säväyttävän ketään, joten tänään voi tehdä ihan erilaisen ohjelman: keittolounas Kesonkulmalla, pikainen piipahdus Pappilan päiväkahveilla - oikeasti sinnekään ei voi vain jäädä istua möllöttämään paikallaan, sillä tekemätöntä työtä projektimme eteen on vaikka kymmenelle jakaa. Lisäksi illalla on Koulutustuki ry:n johtokunnan kokous edellisen vuoden tilinpäätökseen liittyen.
Laitoin aamusta eilisten viikkopalaverikeskustelujen pohjalta kylään muutaman yleiseen opetukseen ja käytännön järjestelyihin liittyvän kysymyksen:
"We ask kindly some explanations concerning our work there at Isenge village: 1. You told us that part of the pupils got some help some the UK. What kind of help? How many pupils? 2. Principal´s daily work: if principal teaches weekly 2 lessons English at class 5, can you tell precisely what else principal is doing at school. 3. We noticed that class 4 pupils English skills were pretty poor. Can it be so that the English teacher does not teach in English during the lesson. How do you think that pupils learn to speak English if you do not use it actively. Also through several educative programmes you could find help in interesting exercises. 4. What is you plan to develop the early learning more active and make pupils interested in all learning school can offer. Almost 50 pupils for one person is too much and how it is possible that all persons who have some practice of school work, are working at other classes. Less work perhaps? - As you notice our only priority is to guarantee better learning possibilities for children. I heard that teachers are making scones for themselves? Did we buy the owen for that purpose? Where from you get materials to make these scones? Hopefully not from pupils lunch materials. And when we organized and payed all your studies during this week, why didn´t you show any activity yourself to do something to prepare yourslef something to eat in these most special moments Riitta planned for you. I wish to see from your side also other positive activies not only asking money from our side. 5. Government support: We demand also written report on the monetary help that the Zambian government is giving to the school. During Christine´s regime we even did not here anything about this, and same continues during Feddah´s regime. - Wish you all a very sunny and active day!"
eli tiedustelin, mitä ja kenelle alueella poikennut brittiryhmä on toimittanut matkansa yhteydessä avustustarvikkeina. Kuulopuheiden mukaan avustuksia on toimitettu kovin valikoidusti. Lisäksi utelin englanninkielen opetuksesta: onko mahdollista, että ao. kielen opettaja ei käytä tunnin aikana varsinaisesti lainkaan englanninkieltä? Huoli on myös varhaiskasvatuksen ryhmän koko ja se, että ryhmästä vastaa henkilö, joka ei ole saanut edes oman peruskoulunsa päättötodistusta hankittua, ja vuosia vapaaehtoisina opettaneet opettavat ylempiä luokkia, joissa on muutamia oppilaita. Tässäkin se alku olisi kuitenkin ehkä kaikkein tärkein. Utelin myös valtion koululle maksamista vuosittaisista tuista. Tiesin ennestään, ett niitä saadaan, mutta tarkkoja määriä ei ole meille välitettu. Nyt vaadimme tiedot!
Käynnillämme jätimme kouluvuoden joulukuussa pää3 ttyessä jaettavaksi oppilaille sinetöidyissä kirjekuorissa seuraavat stipendit:
Kirsi Toivonen, at 5 150
4 140
3 120
Ukko 3-4 150
Narva market 5 160
4 140
3 120
Mother Isenge 3-4 135
JaJa girl 150
JaJa boy 150
yhteensä K1415, = 48,84 €.
Kummilapsi
+ 15€, kiitos! AHL