Olemme onnistuneet saamaan kasaan vanhainkodin rakennuskustannukseksi esitetyn 12 000 euron summan. Se ei toki kata kaikkea, mm. sähkön vetämistä kiinteistöön, mutta pitkälle pääsemme. 

Kylän kanssa meillä on vielä selvitettävää monen asian osalta,mutta hanke etenee.

Kiitos kaikille osallistumisesta! NARVA TALOSTA TULEE TOTTA! 

Nimeni on Raban Isengen kylästä. Jonotan paikkaa suunnittelemaanne Narva-taloon Isengeen. Lämpimät kiitokset jo nyt tuestanne! Jaksan odottaa.
My name is Raban from Isenge village. I am queueing a place at the Narva House you are planning. Warm thanks to all of you in advance! It´s worth waiting.

Nimeni on Raban Isengen kylästä. Jonotan paikkaa suunnittelemaanne Narva-taloon Isengeen. Lämpimät kiitokset jo nyt tuestanne! Jaksan odottaa.
My name is Raban from Isenge village. I am queueing a place at the Narva House you are planning. Warm thanks to all of you in advance! It´s worth waiting.

Tiistaina 18.8.2020 rakennustyömaan ensimmäisenä vaiheena tehtiin uusi porakaivo aivan ostoskeskuksen viereen uusien palvelupisteiden ja koulun välittömään läheisyyteen.

Mekin jotatamme Narva taloon: Daniel 93 v
Mekin jotatamme Narva taloon: Daniel 93 v
John 75 v
John 75 v
Emelia 86 v
Emelia 86 v
Buaton 82 v
Buaton 82 v

RAKENTAMISRAHASTA KASASSA 25.9.2020 TORIPÄIVÄN JÄLKEEN 41

Tämä versio toteutetaan. Kulku keittiön läpi muutetaan.

Tämä versio toteutetaan. Kulku keittiön läpi muutetaan.

Kylästä esitetään, että rakennus sijoittuisi
Kylästä esitetään, että rakennus sijoittuisi

KATTO PÄÄN PÄÄLLE SAVIMAJAMUMMOILLE ? - KESKUSTELUA JA VALMISTELUA

HUONEITA VANHUKSILLE, JOIDEN KATTO EI LIUKENE SATEESEEN ISENGESSÄ

Eläväistä on tämä toimintamme. Hienoa, että ihmisillä syntyy ajatuksia. Emme ole kuitenkaan lähdössä koohottamaan asian kanssa, vaan keräämme mielipiteitä ja nykyisen hallituksen linjan mukaisesti myös asiantuntijatietoa.

Aikanaan silloin mennessä ensimmäistä kertaa Afrikkaan oikein isommalla porukalla 2007, meille viisaat kertoivat, että pitää kuunnella paikallisten ääntä ja olla pyrkimättä rikkomaan heidän yhteisönsä perinteisiä kuvioita.

Niinpä. Noilla opeilla emme kovin kauan olisi Afrikassa olleet. Ensimmäiset meihin kontaktoineet tahot toimivat ajatukselle: Kaikki mulle ja heti!

Käytimme maalaisjärkeä. Keskustelimme ja lähdimme kehittämistoimintaan alueen naisten kanssa ja sillä tiellä olemme.

Nyt viimeisimpänä ajatuksena selvitämme, olisiko mitään mieltä rakennuttaa pieni vanhainkoti aiemmin rakennuttamamme palvelukeskuksen yhteyteen. Ohessa on asiaan liittyvää keskustelua viime päiviltä. Halutessasi ilmaise mielipiteesi ja auta meitä rakentamaan tieto- ja ajattelupohjaamme lopullista päätöstä varten. Palautetta voit laittaa osoitteeseen tapani@isengeclub.fi tai soittaa 050 50 12760/ Tapani.

01.04.2020

Vanhainkotiasia herätti myös kiinnostusta. Jatkamme siitä taustakeskustelua kylän kanssa. Jos asia lähtisi eteenpäin vanhustenkodin nimeksi tulisi Kristiina Home.

 02.04.2020

Tuossa Gofore-keskustelun yhteydessä nousi esille vanhusten asemaa koskeva tilanne. Tosiasiassa emme tiedä siitä yhtään mitään.

Asiaan liittyen laitoin tiedossa oleville illan keskustelijoille tiedoksi Maailman Kuvalehti -tekstin vuodelta 1997.

Meille on aikamoinen yllätys, että oikeastaan moni inhimilliseen elämään liittyvä asia voi Afrikassa sinänsä olla meihin verrattuna huomattavasti paremmin. Sellainen asiakokonaisuus lienee esimerkiksi keskinäinen yhteisöllinen huolenpito. Afrikkalaiset saattavat elää enemmän tässä ja nyt -ajattelun mukaisesti, kun monella meillä länsimaisella ajattelu painottuu joko tuonpuoleisen taivaspaikkamme valmisteluun tai vaikka mahdollisten tulevien perintöjen pitkäkestoiseen turvaamiseen. Kun sinulla on vain tämä hetki ja nämä ihmiset, siinä pakostikin näkee asioita eri tavalla, mihin viittasivat mm. afrikkalaiset runot, joihin Selman muistotilaisuudessa viittasimme.

Aloitetta vanhuuksiin liittyvästä asiasta ei ole tullut Isengestä vaan me nostimme sen esille. Tämänkin asian suhteen on edettävä hyvin hienotunteisesti. Kahden päivän ajan olemme laittaneet useita tarkennuspyyntöjä ja mielipiteitä Pellinan suunnalta, mutta eilen yhteydet hänen suuntaansa olivat hieman huonot ja sovimme, että jatkamme taustatietojen kokoamista.

Sinänsä Pellina piti avaustamme erinomaisena, mutta äkkisiltään pohti sitä, mistä vanhukset sitten saisivat ruokansa, ja miten onnistuisi tarvittaessa lääkärissäkäynti ja vaatetuksen hankkiminen. Keskustelua emme ole tästä siis onnistuneet vielä jatkamaan, mutta toki kysymme, että miten vanhukset tähän mennessä ovat saaneet vaatteensa, ruokansa ja käyntinsä tarvittaessa lääkärin luona. Afrikassa ei todella ole Kela-kyytejä, eikä palveluja, joita me ajattelemme. Eivät vielä mummot ja papat kulje halki puskien etsimään jotain vapaaehtoisjärjestöjen ruuanjakopisteitä tyyliin Veikko Hursti. Ei sellaisia ole.

Jos tätä joskus tulee jotakin, vanhainkoti eli Kristiina Home tulisi sijoittaa ihan siihen koulun lähelle, jossa olisi käytettävissä kaikki palvelukeskuksen toiminnot. Vanhainkotiin voisi sijoittaa myös tuon VÄLIMÄKI Cateringin toimintapisteen, josta ruoka sisätiloissa sähköhellalla valmistettuna voisi olla tarjolla niin koulun oppilaille kuin vanhuksille. Mahdollisuuksia on ja niistä alamme nyt ottaa selvää.

Isenge Clubin toiminnan kautta olemme myös nähneet kuljetusten osalta erilaisia toteutustapoja, kuten kaksissa edellisissä Suurissa Joulumyyjäisissä KOLU TRANSPORT huolehti näkymättömästi kaiken tarvittavan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Vinkkinä tämän suomalaisen kuljetusliikkeen suuntaan on heitetty ajatusta paikallisen operaattorin suunnittelusta Isengen kylään.

03.04.2020

Vanhustenkotiasian yhteyshenkilönä ja

Aineiston kokoajana toimii Tarja.

Keskustelimme myös eilen puheeksi nousseesta vanhainkotiasiasta. Sekin on synnyttänyt keskustelua ja se on hyvä. Näihin teksteihin näyttää kuluneen viikon aikana tutustuneen 1412 eri kontaktia ja se on melkoisen hyvä määrä. Hyvä, että tälle vapaasti kirjoitetulle sivullekin löytää useimmat poikkeajat ja sitä kautta se lisää meidänkin uskoamme toimintamme tulevaisuuteen.

Yllättävää, miten monelta taholta Sambiasta, varsinkin nuorilta, asiaan liittyen tuli oikein positiivisia, kannustavia kommentteja. Mielenkiintoista asiassa on se, että taholta, jolla on läheiset yhteydet Sambian ylempiin valtarakenteisiin, vaikenevat asiasta kokonaan. Samanlaista vaikenemista oli silloin, kun pommitimme viranomaisia kylän koulun saamiseksi valtion kouluksi. Ilmaisimme liian selvästi, että emme maksa kenellekään voitelurahaa ja siksi sekään asia ei edennyt millään järjellisellä tasolla.

Tässäkin asiassa siis tällä hetkellä vain kokoamme tietoja, ajatuksia ja kommentteja. Maailma tarvitsee meidän kaltaisiamme rakenteiden ravistelijoita!

Olin eilen toimittanut käännöstekstit Happy days are here -sivustolla olleista kirjoituksista monille tahoille Saksaan ja Venäjälle. Aika ilahduttavaa, miten tällaisena yhteiskunnan sulkuaikana noissakin paikoissa löydetään aikaa ja kiinnostusta paneutua näihin juttuihin. Ehkä niin on tarkoituskin. Aikaa siihen kuitenkin meni mukavasti, mutta sitähän meillä on aina noiden lenkkien välissä ihan mukavasti.

Palaute keskustelusta klubilaiselta:

”Silmiini osui ajatus vanhainkodista Isengeen. Hienoa, että keskusteluissanne putkahtaa esille uusia innovaatioita. Tuo ajatus vanhainkodista kuitenkin särähti ajatuksissani aika tavalla lähinnä siksi, että koen sen olevan vastaan vanhaa afrikkalaista kulttuuria.  Se mitä olen matkoillani nähnyt ja Pellinan viesteistäkin lukenut, korostaa vanhusten arvonantoa ja kunnioitusta ja viimeiseen asti heistä huolehtimista. Se on hyvä periafrikkalainen tapa.  Perhe ja suku pitää huolta omistaan ja myöskin niistä, jotka ovat yksinäisiä. Pitkäänhän vanhukset ovat kodissa työvoimana vaikkapa lasten kaitsijoina tai nshiman sekoittajina. Sitten kun voimat uupuvat, he ovat henkinen voimavara ja oerinteiden säilyttäjä kotona ja ehkä koko kylässä. Vanhainkoti ei sovi siihen ajatteluun.

Onhan siinä myös taloudellinen puoli. Meillä on entisiäkin projekteja. Uusi rakennus olisi kallis, sinne hankittavat vuoteet ja varusteet myös. Mistä saataisiin hoitajat, jotka ovat ympäri vuorokaauden paikalla ja tekisivät yhtä rakastavaa ja kunnioittavaa työtä kuin kotioloissa vanhusten hoito on. Kuka maksaisi palkat? Mistä tulisi ruoka? Ja edelleen... Monia asioita on lisää olemassa.

Tulee mieleen näkymä guinealaisesta sairaalasta, jonne sain luvan mennä pienen lääkäriryhmän kanssa. Pihalla oli joukko perheitä nuotioiden ääressä. He valmistivat jollekin sairaalassa olevalle omaiselleen, vaikkapa synnyttävälle äidille tai jalkansa teloneelle nuorukaiselle ruokaa. Miten kaukaa kylistä he olivat tulleet omaisiaan hoitamaan. Näimme sisällä myös huoneiden nurkissa sukulaisryhmiä ruokia tekemässä. Näimme juuri synnyttäneitä, mutta myös niitä, joilla ei ollut enää mitään toivoa. Kulkuyhteydet isompaan kaupunkiin olivat kuoppaisen ja veden pilaaman tien takia mahdottomat. Silti ja sen takia omaiset tulivat sairaalaan huolehtimaan. Näimme myös nuoria äitejä, jotka ylpeinä nostivat lastaan meidän katsottavaksi. Elämä jatkui kaiken köyhyyden keskelläkin.”

Olemme saaneet monia palautteita tavallisilta sambialaisilta asiasta. Tähän asti meille kirjoittaneet ovat pitäneet oikein mainiona, vaikka asia ei heille oikein tuttu olekaan.

Se on noista viesteistä ainakin paljastunut, että kyllä monin paikoin se Afrikkakin on muuttumassa ja perheet hajaantumassa työn perässä ihan ulkomaita myöten.

Jomo Simbaya kylästä ajatteli ensin, että paikka vanhuksille tulisi saada tehtyä kirkon viereen. Tuo kirkko sijaitsee hänen oman talonsa vieressä. Tausta-ajatukset ovat varmaan oikein hyvät. Simbayan perhekin varmaan tarjoaisi apuaan vanhuksille, mutta kuitenkin kaikki ne palvelut, joita olemme toteuttaneet kylään olisivat kaukana tästä paikasta. Sen Jomokin ymmärsi ja vaikka koulun ympäristön julkinen maa-alue alkaakin olla vähissä, siltä Jomo on valmis tukemaan toiminnan pohtimista koulun ympäristön alueelle, koska siinä on käytettävissä porakaivo, sähkö, kauppa, parturi, wc.

Nyt odottelemme mielipidettä Suomen Lusakan suurlähetystöstä Elizabethiltä. Hän tuntee meidät pitkältä ajalta. Kysyimme häneltä asian periaatteellista puolta. Toivottavasti saamme asiaan jonkinlainen kommentin pääsiäisen jälkeen.

 

 

 

TALKOILLA KOOTTTUJA VAROJA SAVIMUMMOSUOJAAN

Pääosin oman porukan sisäisillä arpajaisilla ja yksittäisten vapaaehtoisilla suorituksilla tilille

FI96 3939 0061 0696 96

on kertynyt varoja 7.8.2021 klo 14 mennessä

12 000 euroa. Rakennuskustannuksen arvioitu hinta on ________________ (työn alla).

Tarvittavasta rahasta kasassa tänään 83%. Valitettavaa tällä hetkellä on Sambian valuutan voimakas heilunta, mikä tosin näyttäisi alentavan kustannuksia, mutta tilanne ei voi pitkään jatkua tällä tavalla.

Korvapuusteja on nyt tehty tähän tarkoitukseen 7587 kappaletta.

16. Loka, 2020

TORIKAUTEMME PÄÄTTYI 16.10.2020

käyntiimme Urjalassa. Kiitos kaikille, eräille jopa melkein viikottaisille, tukijoillemme Narvan ja Urjalan toreilla. Muistathan, että halutessasi voit koko ajan seurata nettisivultamme, mitä meillä on meneillään hankkeidemme kanssa.

29. Heinä, 2020

EHDOTUS RAKENNELMAN MUODOKSI VASTAANOTETTU

Illalla 28.7.2020 saapui ensimmäinen ehdotus tämän vanhojen ihmisten kaatosateilta suojaavan rakennelman tekemiseksi vastaanotettiin sähköpostiin. Esittelemme sen ensimmäiseksi la 1.8.2020 klo 8 alkaen Narvan torilla myyntipisteellämme ihan sen takia, että onhan rakennuksen nimeksi tulossa NARVA HOUSE. Tervetuloa tutustumaan, kommentoimaan ja kritisoimaan.

LAHJOITTAJAN NIMI TIILEEN:

20 € lahjoituksella saa nimensä Välimäki Catering -rakennuksen seinään (keittiötila vanhainkotirakennusten välissä):

Tapani Pietilä
Eila Koivunen
Pertti Koivunen
Johanna Jarva
Johanna Jarva
Johanna Jarva
Janne Hakkinen
Raili Jutila
Eira Lundan
Eila Toivonen
Anneli Sirento
Tuure Sirento
Tarja Määttänen
Ahti Mäenpää
Sirkka Kolu
Risto Kolu
Sirkka Hietiö
Reino Hietiö

Jaa tämä sivu